Commando Australië wekt irritatie bij Aziaten

Het optreden van de Australische troepen op Oost-Timor leidt tot fricties met de Aziatische bondgenoten. De Australische troepen zouden zich te agressief gedragen....

'We zijn gealarmeerd door beelden van Australische soldaten die hun geweer op de hoofden van verdachte militiea-leden richten', aldus een ambtenaar van het Thaise ministerie van Defensie. 'Dat maakt een slechte indruk, het is een provocatie.' Thailand voert het plaatsvervangende-commando over de VN-vredesmacht. Begin volgende maand worden Thaise troepen naar Oost-Timor gestuurd. 'Onze aanpak zal veel zachter zijn', aldus de fuctionaris van het ministerie van Defensie.

Vrijdag poogden de Thaise plaatsvervangend-commandant van Interfet en de opperbevelhebber van de Thaise strijdkrachten in een gesprek met generaal Wiranto in Jakarta de opgelopen spanningen over Oost-Timor te verminderen. De Australische commandant van Interfet, Peter Cosgrove, liet weten met belangstelling de uitkomst van het overleg af te wachten. Hij zei er 'enorm veel vertrouwen' in te hebben dat Thailand de irritaties kan sussen.

De onvrede betreft echter niet alleen het optreden van de Australische troepen, maar richt zich ook tegen de nieuwe doctrine die de Australische minister-president Howard uitdraagt. Australië, liet Howard woensdag in een Australisch tijdschrift weten, heeft een speciale verantwoordelijkheid als het gaat om het bewaren van de vrede in Azië, analoog aan de rol die de Verenigde Staten in de wereld spelen.

'Het is niet gepast dat de Australiërs zich uitroepen tot assistent van de VS bij het beschermen van deze regio', reageerde een hooggeplaatste medewerker van het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken. Met de Howard-doctrine toont Australië haar ongevoeligheid voor de Aziatische buurlanden, luidt de kritiek. 'We hebben Australië niet verkozen noch aangewezen om een dergelijke rol te spelen', aldus de vice-premier van Maleisië. 'Om een leider te zijn, moet je wel erkend worden.'

Meer over