Commandant Verzetsleger van de Heer nu in gevangenis Scheveningen

De commandant van het Verzetsleger van de Heer (LRA), die zich begin deze maand overgaf in de Centraal-Afrikaanse Republiek, is vanochtend aangekomen bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power gezegd.

Redactie
Ongwen komt aan bij de gevangenis in Scheveningen. Beeld anp
Ongwen komt aan bij de gevangenis in Scheveningen.Beeld anp

Het ICC moet de aankomst van Domonic Ongwen, die onder meer wordt verdacht van moord en slavernij, nog bevestigen. Het LRA, geleid door krijgsheer Joseph Kony, zaait al meer dan 25 jaar dood en verderf in Uganda en delen van de CAR, Zuid-Sudan en Congo. Ongwen is de eerste bevelhebber van het LRA die voor een internationaal tribunaal verschijnt. Drie andere commandanten zijn eerder overleden. Alleen Kony is nu nog op vrije voeten.

Het LRA wordt onder meer verdacht van moord, marteling, ontvoeringen en het gebruik van kindsoldaten en seksslaven. Ongwen zei eerder deze maand dat het tijd is zich te verantwoorden voor zijn daden. 'Ik wilde niet in de jungle sterven, dus ik besloot het juiste pad te volgen en gehoor te geven aan de oproep van het ICC.' Ongwen zal eerst medisch worden onderzocht en vervolgens waarschijnlijk binnen enkele dagen voor het eerst voor het tribunaal in Den Haag verschijnen.

LRA-commandant Dominic Ongwen, rechts. Beeld ap
LRA-commandant Dominic Ongwen, rechts.Beeld ap

Kony

Amerikaanse en Afrikaanse militairen pakten Ongwen begin deze maand op in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Joseph Kony, die het LRA in 1987 oprichtte, is ook door het Strafhof aangeklaagd. Amerikaanse adviseurs zijn al sinds 2011 in de regio aanwezig om te helpen bij de jacht op Kony. De druk om Kony te arresteren nam toen toe nadat op internet een actie was begonnen om de LRA-leider 'wereldberoemd' te maken. De film Kony2012 werd in maart 2012 in slechts twee weken door tientallen miljoenen mensen bekeken.

De wrede strijd van het verzetsleger heeft tienduizenden mensen het leven gekost. Bijna 2 miljoen mensen sloegen voor het geweld op de vlucht. Volgens VN-schattingen uit 2008 heeft het ongeveer 25.000 kinderen ontvoerd om hen in te zetten als seksslaaf, kindsoldaat en dwangarbeider. Ongwen was een van hen. Het LRA ontvoerde hem toen hij tien jaar was. Hij klom snel op in de rangen van het leger.

Meer over