NieuwsIran

Commandant Iraanse Revolutionaire Garde gedood bij drone-aanval

Bij een geheimzinnige luchtaanval bij de Iraaks-Syrische grens is een hoge commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde gedood. Het is de tweede aanslag in korte tijd op een Iraanse functionaris. Op vrijdag werd een vooraanstaande atoomwetenschapper geliquideerd ten noorden van Teheran.

Iraniërs rouwen in Teheran om de dood van atoomwetenschapper Mohsen Fakhrizadeh.  Beeld AFP
Iraniërs rouwen in Teheran om de dood van atoomwetenschapper Mohsen Fakhrizadeh.Beeld AFP

Volgens Iraakse veiligheidsfunctionarissen en lokale milities werd de Iraanse commandant gedood toen hij bij de Iraakse grensstad Al-Qaim Syrië binnenging. De Revolutionaire Garde van Iran, een elitegroep, steunt al jaren het Syrische leger.

Behalve de commandant, Muslim Shahdan, zouden ook drie anderen zijn gedood toen hun auto het doelwit werd van een drone. De aanval zou al tussen zaterdag en zondag hebben plaatsgevonden, maar werd maandag pas bekend. Hoe hoog Shahdan is binnen de garde en wat zijn missie in Syrië was, is nog onduidelijk. Volgens twee Iraakse veiligheidsfunctionarissen was hij betrokken bij de doorvoer van Iraanse wapens via Irak naar Syrië.

Iran beschuldigt Israël al jaren van luchtaanvallen op Iraanse doelwitten in Syrië en op strijders van de pro-Iraanse militie Hezbollah, die meevechten in de Syrische burgeroorlog. Israël heeft toegegeven, nadat het jarenlang niet wilde ingaan op de berichten, dat het geregeld bombardementen uitvoert in Syrië. De Israëlische luchtmacht valt onder andere de luchthaven van Damascus regelmatig aan om de aanvoer van Iraanse wapens te dwarsbomen.

Nucleaire programma

Israël voerde vorige week nog diverse luchtaanvallen uit in Syrië op posities van het Syrische leger en van Iraanse strijders. De bombardementen werden uitgevoerd na de vondst van wegbommen in het grensgebied met Syrië die volgens Israël met behulp van Iran waren geplaatst. ‘Onze boodschap is duidelijk: we zullen zo krachtig mogelijk blijven optreden tegen de Iraanse verschansing in Syrië’, zei de chef-staf van het Israëlische leger, luitenant-generaal Aviv Kohavi, zondag tijdens een bezoek aan militairen bij de Syrische grens. ‘En we zullen volledig voorbereid blijven op elke uiting van agressie tegen ons.’

Iran heeft de luchtaanval op de Revolutionaire Garde-commandant nog niet bevestigd. Teheran heeft Israël er wel van beticht achter de aanslag te zitten vrijdag op Mohsen Fakhrizadeh, een van de meest vooraanstaande nucleaire wetenschappers van het land. Volgens Israël speelde Fakhrizadeh jarenlang een leidende rol bij de pogingen een kernmacht te worden.

Andere liquidaties

Eerder deze maand meldde The New York Times dat in augustus in Teheran de tweede man van terreurgroep Al Qaida was vermoord. Volgens Amerikaanse inlichtingenbronnen zou Israël op verzoek van Washington de aanslag op Abdullah Ahmed Abdullah hebben uitgevoerd. Volgens de VS zou hij betrokken zijn geweest bij de bloedige aanslagen in 1998 op twee Amerikaanse ambassades in Afrika. De Al Qaida-voorman zou door twee mannen op een motorfiets zijn neergeschoten in de straten van Teheran.

Begin dit jaar werd Qassem Soleimani, een van de hoogste leiders van de Revolutionaire Garde, gedood bij de luchthaven van Bagdad door een Amerikaanse drone. Soleimani leidde de Quds-eenheid, het onderdeel van de garde die onder andere verantwoordelijk is voor de militaire activiteiten van Iran in Irak en Syrië. Iran zegt sindsdien dat het wraak zal nemen voor de dood van de generaal.

Meer over