NieuwsTerrorismeverdachte

‘Commandant al-Nusra’ opgepakt in Zeeuws dorp op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme

In het Zeeuwse dorp Kapelle heeft de politie dinsdag een Syriër opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme en oorlogsmisdrijven. Hij zou commandant zijn geweest van een bataljon van Jabhat al-Nusra.

Marieke de Ruiter

De 47-jarige Syriër woont sinds 2014 in Nederland en heeft een tijdelijke verblijfsvergunning. Zijn aanhouding volgt op een langdurig politieonderzoek dat in gang werd gezet door een tip van de Duitse politie. Onder de strijdersnaam Abu Khuder zou de man leiding hebben gegeven aan het bataljon Ghuraba’a Mohassan, onderdeel van de terroristische groepering Jabhat al-Nusra die in Syrië verantwoordelijk is voor vele oorlogsmisdaden.

The Guardian sprak Abu Khuder in de zomer van 2012 in de Oost-Syrische stad Mohassan, ruim een jaar na het uitbreken van de burgeroorlog. Volgens de Engelse krant was Abu Khuder officier in het Syrische leger voordat hij de wapens opnam tegen het regime van Assad. Hij sloot zich aan bij het Vrije Syrische leger, maar zou gedesillusioneerd zijn geraakt door de chaos en het gebrek aan militaire kennis van het gewapende verzet.

In zijn ogen had Al Qaida wél duidelijke regels en ruime ervaring met militaire activiteiten. Hij splitste zich af en zwoer trouw aan de Syrische tak van Al Qaida: Jabhat al-Nusra. In Oost-Syrië genoot hij toen al een reputatie als ‘een van de moedigste en meest meedogenloze mannen van de provincie Deir al-Zor’. ‘Bomaanvallen zijn ons grootste talent’, pochte Abu Khuder tegen The Guardian.

Getuigenverklaring

In Zeeland kwam hij in beeld dankzij een bij de Duitse politie afgelegde getuigenverklaring tegen hem. Bij zijn arrestatie zijn documenten, een telefoon en computer in beslag genomen voor onderzoek. Ook is de woning van een kennis in Ede doorzocht. De politie heeft het bericht over de aanhouding in het Engels en Arabisch verspreid, daarmee hoopt ze op tips vanuit de Arabische wereld of van andere Syrische vluchtelingen die Abu Khuder hebben gekend in zijn tijd als commandant.

‘Het is belangrijk om te zorgen dat verdachten van internationale misdrijven hun straf niet ontlopen,’ zegt een woordvoerder van de politie. Toch is het berechten van Syrische terreurverdachten in de praktijk moeilijk. Dat blijkt wel uit de zaak van de broers Aziz en Fatah al H. die als vluchteling asiel kregen in Nederland en sinds eind vorig jaar vastzitten op verdenking van deelname aan Jabhat al-Nusra. De Volkskrant publiceerde vorige maand een artikel waarin getuigen in Syrië zeggen dat Aziz een leider was binnen de jihadistische organisatie en Fatah werkte in hun gevangenis. Het Openbaar Ministerie zegt zelf geen onderzoek te kunnen doen in Syrië vanwege het ontbreken van een rechtshulpverdrag met dat land. Dus is de rechter grotendeels aangewezen op slechte geluidsopnames van telefoongesprekken van de broers in Nederland.

‘Dit zijn hele pittige lange onderzoeken met een lange adem’, erkent de woordvoerder van de politie, ‘er moet ongelooflijk veel materiaal aan elkaar gelinkt worden.’ In dergelijke onderzoeken kan soms dankbaar gebruik worden gemaakt van filmpjes en foto’s op sociale media. ‘Dat zijn belangrijke aanknopingspunten.’ De verdachte uit Zeeland wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Haag. Tegelijkertijd met zijn arrestatie heeft de Duitse politie zes huiszoekingen gedaan bij vermoedelijke strijders van Ghuraba’a Mohassan in Duitsland. Of daarbij aanhoudingen zijn verricht, is nog niet bekend.

Meer over