Comité wil onderzoek Deventer moordzaak

De commissie-Posthumus, die justitiële dwalingen blootlegde in het onderzoek naar de Schiedammer parkmoord, moet ook de rol van justitie in de Deventer moordzaak onderzoeken....

Volgens De Hond heeft het er alle schijn van dat ook in de Deventer moordzaak ‘sprake was van tunnelvisie’ bij justitie. In deze geruchtmakende zaak werd Ernest Louwes door de rechtbank vrijgesproken voor de moord op de weduwe Wittenberg in 1999. Het gerechtshof veroordeelde hem echter alsnog.

De procesgang was met veel vraagtekens omgeven. Zo was het tijdstip van de moord omstreden. Bovendien werd er pas na vier jaar bloed van Louwes op de blouse van de vermoorde vrouw gevonden.

Volgens De Hond zijn er opvallende overeenkomsten tussen de Schiedammer parkmoord en de Deventer moordzaak. ‘De kans lijkt groot dat ook in deze zaak fout op fout is gestapeld, waardoor iemand onschuldig tot 12jaar is veroordeeld.’

Vandaag begint De Hond een publiciteitsoffensief en een handtekeningenactie op internet (www.geenonschuldigenvast.nl) om minister Donner te overtuigen. Die voelt er niets voor om de commissie-Posthumus ook andere oude zaken let laten onderzoeken.

Meer over