'Combinatietherapie kan aids-patiënt in 2,5 jaar genezen'

HIV-seropositieven kunnen mogelijk in tweeënhalf jaar verlost zijn van het aids-virus. Die verwachting spreken onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en van de universiteit van Minnesota uit in een publicatie over de zogeheten combinatietherapie, die vandaag verschijnt in het wetenschappelijk tijdschrift Science....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De onderzoekers verbinden aan de voorspelling een flinke 'mits'. De resultaten bieden slechts een eerste aanwijzing dat het virus sterk wordt teruggedrongen door toediening van een cocktail van medicijnen; een protease-remmer en AZT-achtige middelen.

Dat het virus was teruggdrongen, was te zien aan het bloed. Om te controleren of het ook verdween uit de lymfeklieren, waar de eigenlijke strijd tussen afweersysteem en virus zich voltrekt, werden na drie weken en na zes maanden monsters genomen van de amandelen van de proefpersonen. Amandelen zijn nauw verbonden met de lymfeklieren. Na een halfjaar waren deze voor 99,9 procent vrij van het virus.

Als deze trend zich voortzet, leidt dat tot een eliminatie van het virus in dertig maanden, schrijven de onderzoekers. Over 1 à 2 maanden zullen volgens dr. S. Danner, een van de auteurs van het onderzoek, opnieuw monsters van de amandelen worden genomen om te zien hoe de tien betrokken seropositieven verder hebben gereageerd op de behandeling en of de verwachtingen worden bevestigd.

De bevindingen van Danner en zijn collega's, die begin november vorig jaar werden bekendgemaakt tijdens een aids-conferentie in Birmingham, worden ondersteund door de resultaten van een Amerikaans onderzoeksteam. Ook zij publiceren de resultaten van hun werk deze week: in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Hun conclusie, op grond van acht proefpersonen, luidt dat het lichaam van seropositieven in 2,3 tot 3,1 jaar vrij kan zijn van het virus, zij het met de restrictie dat het virus zich dan misschien nog op onbekende plaatsen in het lichaam kan schuilhouden. Is dat het geval, dan neemt de vernietiging van HIV veel langer in beslag. Het team, onder leiding van aids-onderzoeker D. Ho, waarschuwt dan ook dat dé therapie tegen het aids-virus nog lang niet gevonden is.

Meer over