Combinatie show en topatletiek is niet meteen succes

Het Olympisch Stadion bleef zaterdag vrijwel leeg. Toch zien kenners toekomst in de mix van muziek en topsport.

AMSTERDAM - Het vuurwerk knalde tot ver boven de Amsterdamse toren waar lang geleden, in 1928, de allereerste olympische vlam brandde. De muziek donderde uit manshoge boxen. En langs de atletiekbaan brandden virtuele vlammen op langgerekte beeldschermen, zodat het geen toeschouwer kon ontgaan dat de Flame Games gaande waren.

Het Olympisch Stadion bood zaterdagavond meer dan atletiek. Bij de eerste editie van de Flame Games werden show, muziek en topsport gecombineerd. Het is de bedoeling dat in de aanloop naar de EK atletiek van 2016, in Amsterdam, elk jaar te doen. De hoop is dat die mix veel publiek naar de atletiek zal lokken.

Dat lukte zaterdag niet. De schattingen over het aantal toeschouwers liepen uiteen van 1.000 tot 2.000. Met dat laatste aantal had theater Carré meer dan vol gezeten, maar het Olympisch Stadion (capaciteit 22.500) oogde angstaanjagend leeg. De nieuwe opzet en de deelname van Nederlandse topatleten als Churandy Martina, Dafne Schippers en Ignisious Gaisah bleek geen garantie voor onmiddellijk succes.

Dat lag volgens Jos Hermens, een van de organisatoren, ook niet in de lijn der verwachting. Een wedstrijd moet de tijd krijgen om te groeien, zei hij. Dat gold voor de FBK Games in Hengelo, dat gold voor de marathon van Amsterdam en het is ook de les van buitenlandse eendaagse wedstrijden die tegenwoordig volle tribunes trekken. 'Iedereen heeft moeten bouwen', aldus Hermens.

Misschien was de timing van de wedstrijd ongelukkig: Amsterdam stond afgelopen weekeinde in het teken van de Uitmarkt, de (gratis) opening van het culturele seizoen. Mogelijk speelden ook de korte voorbereidingstijd en de beperkte financiële mogelijkheden een rol. Pas vijf maanden geleden kwam er groen licht voor de wedstrijd. Voor het evenement was, afhankelijk van de berekeningen, 2,5 tot 5 ton beschikbaar.

Maar voor de initiatiefnemers, onder wie de gemeente Amsterdam en provincie Noord-Holland, was het met het oog op de EK atletiek van 2016 vooral van belang om te beginnen. De afgelopen jaren werden plannen steeds afgeblazen wegens een te beperkt budget.

Hermens beseft dat Amsterdam met een ruimere begroting een daverende start had kunnen maken. 'Als je een budget van een miljoen hebt, kun je Usain Bolt voor 300.000 euro halen. Nu hadden we anderhalve ton voor alle atleten. Maar je moet ook niet denken dat je met Bolt meteen een volle bak hebt. Mensen moeten wennen. Een wedstrijd moet bezinken.'

De organisatoren zijn ervan overtuigd dat de nieuwe opzet meer kans van slagen heeft dan een traditionele aanpak.

Bij de Olympische Spelen van Londen bleek de uitgekiende mengeling van show en muziek een doorslaand succes. Bij de WK in Moskou vorige maand werd hoofdzakelijk op de amusementswaarde van de sport vertrouwd. Het publiek bleef weg, ondanks de lage toegangsprijzen (vanaf twee euro).

Een atletiekwedstrijd omtoveren tot een totaalervaring vraagt om meer dan een deejay. In Amsterdam werd gestreefd naar een strak en compact programma, waarin de verschillende wedstrijden elkaar sneller opvolgden dan bijvoorbeeld bij de FBK Games. Omdat in een stadion altijd meer wedstrijden tegelijkertijd gaande zijn, probeerde een commentator de blik van de toeschouwers te sturen naar de belangrijke momenten. Die waren ook op een groot beeldscherm te zien, net als interviews met atleten.

De races werden ter afwisseling halverwege onderbroken door een muzikale act. Tijdens de wedstrijden zorgde een deejay voor muziek. Alleen bij het startschot van de loopnummers was het stil.

'Je moet experimenteren. Je moet het proberen, of het nu lukt of niet', denkt oud-Europees kampioen Bram Som, die zaterdag de 800 meter liep. Hij heeft tijdens zijn lange loopbaan in tientallen stadions gelopen. Hij heeft de ambiance zien veranderen.

In Brussel, waar doorgaans tienduizenden toeschouwers afkomen op de Diamond League, is er spectaculair vuurwerk en vaak een concert. 'Daar komen mensen ook om een zanger als Helmut Lotti te zien.'

Ook andere atleten waren positief over de nieuwe opzet. Hoewel de NK atletiek in juli misschien wel meer toeschouwers trokken, hadden velen het gevoel dat er zaterdag meer sfeer was. Dafne Schippers en Susan Kuijken zeiden dat ze zich opgezweept voelden door de muziek. Ze hadden de indruk dat het publiek ook enthousiaster was. Ze zorgden prompt voor de beste prestaties van de avond.

Schippers verbeterde de beste Nederlandse tijd ooit op de 150 meter tot 16,93. Kuijken liep op de 2.000 meter een Nederlands record uit 1986, van Elly van Hulst: 5.38,37.

Churandy Martina moest op de 100 meter genoegen nemen met een tweede plaats, in 10,12. Maar hij was wel te spreken over de oorverdovende beats die door het stadion dreunden. 'Het was goed zo. Muziek maakt alles mooier', zei hij.

undefined

Meer over