Colombiaanse radiomaker op de vlucht

De Colombiaanse journalist Herbin Hoyos, bekend om zijn radioprogramma voor ontvoerde landgenoten in de Colombiaanse jungle, is begin deze week noodgedwongen naar Spanje gevlucht. Vorige week pleegden rebellen van de guerrillabeweging FARC een mislukte aanslag op zijn leven.

Van onze verslaggever

De 39-jarige Hoyos was donderdag ter promotie van zijn komende ‘Internationale Motorkaravaan door Europa’ op bezoek in het noordelijke deel van de hoofdstad Bogotà. Op dat moment kreeg Hoyos, op zijn motorfiets, van zijn werkgever Radio Caracol een waarschuwing dat acuut gevaar dreigde. Even later werd het busje waarin Hoyos’ lijfwachten zaten door een vrachtwagen geramd. De journalist kon tijdig ontkomen.

Volgens de Colombiaanse autoriteiten hadden rebellen van de FARC het op Hoyos gemunt, omdat ze niet zitten te wachten op de publiciteit rond zijn Europese motoractie. Hoyos wil begin november met naar schatting duizend motorrijders van Madrid via Spaanse, Franse en Italiaanse steden naar Rome rijden, om aandacht te vragen voor het lot van de Colombiaanse gegijzelden. Ook Hoyos werd in 1993 ruim twee weken lang gekidnapt.

Tijdens zijn tocht zal Hoyos onder anderen de Franse president Sarkozy en paus Benedictus XVI ontmoeten. Ook zal de veel gelauwerde journalist acties organiseren met Colombiaanse ex-gegijzelden. De bekendste van hen, de Colombiaans-Franse oud-politica Ingrid Betancourt, zal niet van de partij zijn. Zij is dan in Canada.

Vijfmaal eerder mislukte een aanslag van de FARC op Hoyos’ leven of werd een moordcomplot tijdig ontdekt. Bijna zijn hele familie leeft daarom buiten Colombia.

De FARC is al jaren ongelukkig met Hoyos’ radioprogramma Las voces del secuestro (de stemmen van de ontvoering), waarin Colombianen elke zaterdagnacht ontvoerde familieleden en vrienden een hart onder de riem steken.

Meer over