Colombia rouwt: 'El Tigre' niet naar het WK

AMSTERDAM - Verwachtingsvol heeft Colombia het herstel van Radamel Falcao maandenlang gevolgd, hopend dat hij tijdig zou zijn hersteld voor het WK. Maar de 28-jarige topspits van AS Monaco, die in januari een kruisband in zijn linkerknie scheurde, is niet op tijd fit om in actie te komen.

Daardoor ontbreekt de aanvoerder van de huidige nummer 5 van de wereldranglijst in Brazilië, waar Griekenland, Japan en Ivoorkust de tegenstanders in de poule zijn. Zijn afwezigheid bij Colombia is vergelijkbaar met het ontbreken van Neymar bij Brazilië of Lionel Messi bij Argentinië.

'We kunnen tegen heel Colombia zeggen dat hij er alles aan heeft gedaan om fit te geraken', zei bondscoach José Pekerman. 'Hij verdiende het dat we op hem wachtten en de hoop levend hielden.'

Die hoop bleek ijdel. Colombia moet het dus doen zonder 'El Tigre', zoals zijn bijnaam luidt. Hij maakte negen doelpunten in dertien WK-kwalificatiewedstrijden. 'Ik had grote hoop te kunnen spelen, maar nu zal ik de ploeg aanmoedigen als supporter', zei hij.

In Falcao's stem klonk de teleurstelling door van de winnaar die had getracht zijn hersteltraject te bespoedigen, waarna hij tot de conclusie kwam dat het onverantwoord was zijn om tijdens het WK al zijn rentree te maken.

Het nieuws werd bekend in de nacht van maandag op dinsdag. Hoewel een tijdige revalidatie niet realistisch was, bleef Colombia hopen doordat Falcao met regelmaat foto's op de sociale media plaatste waarin hij zijn vorderingen meldde.

Overigens heeft coach Pekerman met Carlos Bacca (van Europa Leaguewinnaar Sevilla) en Jackson Martinez (van FC Porto) redelijke alternatieven. Maar Falcao had de ster van het WK kunnen worden. Hij was weergaloos bij FC Porto (van 2009 tot 2011) en Atlético Madrid (2011-2013) tot hij afgelopen zomer voor 60 miljoen euro werd gekocht door Monaco.

De spits raakte eind januari geblesseerd in de bekerwedstrijd van Monaco tegen de amateurs van Mont d'Or Azergues. Een te late tackle van de Turkse verdediger Soner Ertek werd hem fataal.

Het duurde niet lang tot Ertek de meest gehate man in Colombia werd. De verdediger ontving zelfs doodsbedreigingen. Daarop besloot Falcao een tweet de wereld in te sturen waarin hij zei dat hij het Ertek niet persoonlijk kwalijk nam. Nu bekend is dat Falcao definitief ontbreekt in Brazilië, zou de Turk opnieuw diverse malen zijn bedreigd.

undefined

Meer over