Nieuws

College Wijdemeren houdt vast aan besluit ‘boodschappenboete’

Ondanks een storm van kritiek houdt de gemeente Wijdemeren vast aan een boete van 7.000 euro voor een vrouw in de bijstand.

Redactie
De gemeente Wijdemeren houdt voet bij stuk: de 'boodschappenboete' is terecht. Beeld Getty Images
De gemeente Wijdemeren houdt voet bij stuk: de 'boodschappenboete' is terecht.Beeld Getty Images

Het college van Wijdemeren houdt voet bij stuk in de affaire over de ‘boodschappenboete’. De bijstandsgerechtigde vrouw die jarenlang iedere week een tas boodschappen van haar moeder kreeg, moet de 7.000 euro die ze te veel ontving terugbetalen. Dat laat het college weten in een schriftelijke verklaring op de website van de gemeente.

Het college stelt dat de vrouw de verandering in inkomens- of vermogenssituatie niet heeft doorgegeven aan de gemeente, terwijl dit voor bijstandsgerechtigden verplicht is. Bovendien zou ze een deel van haar bijstand hebben uitgegeven aan aan een (tweedehands)auto en een (tweedehands)motor ‘uit het duurdere segment’.

De ‘boodschappenaffaire’ kreeg in december veel aandacht omdat de kwestie zou getuigen van het gebrek aan menselijke maat bij de gemeente. Kamerleden van coalitiepartij CDA Pieter Omtzigt, René Peters en Evert-Jan Slootweg riepen op tot onderzoek naar ‘andere regelingen (zoals de bijstand, UWV, CJIB red.) die veel te hard uitpakken en slechts mensen in wanhoop en schulden drijven’.

Ook Gijs van Dijk (PvdA) en Eppo Bruins (ChristenUnie) reageerden verbolgen op Twitter. ‘Barmhartigheid en menselijke maat moeten terug in onze wetgeving’, schreef Bruins. Door de ophef zag de gemeente zich genoodzaakt de casus nog eens tegen het licht te houden, maar blijft uiteindelijk bij haar besluit.

Analyse Het recht op bijstand is schipperen tussen afgunst en solidariteit. Maatwerk zal weinig veranderen

Nieuws In de schulden door de boodschappen van je moeder: hoe kan dat?

Meer over