NIEUWSSCHADE

Collectief schade verhalen wordt makkelijker

Groepen gedupeerde consumenten kunnen vanaf volgend jaar makkelijker geld eisen van bedrijven. De nieuwe wet van minister Dekker geeft rechters bevoegdheid om binnen één uitspraak slachtoffers gelijk te geven én bedrijven te verplichten schadevergoedingen te betalen.

Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming. Beeld ANP
Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming.Beeld ANP

Met de nieuwe wet die in januari van kracht wordt, geeft het kabinet de rechterlijke macht de kans om voortaan twee vliegen in één klap te slaan. Rechters die groepen consumenten in het gelijk stellen, moeten daar vanaf 2020 ook meteen een geldbedrag aan koppelen. Bedrijven worden dan verplicht een schadevergoeding te betalen. Zo hoeven klanten niet in hun eentje tegen grote corporaties op te boksen.

Binnen de huidige wet kunnen groepen consumenten geen collectieve schadevergoeding eisen. De rechter kan een groep mensen wel in het gelijk stellen, maar over geld wordt niet gesproken. Gedeputeerden moeten voor een schadevergoeding bij het bedrijf aankloppen. Die kan weigeren te betalen. En als consument een rechtszaak starten tegen een groot bedrijf, is voor veel mensen onbegonnen werk. Soms lukt het nu wel via een belangenorganisatie zoals de Consumentenbond.

Gerard Spierenburg van de Consumentenbond spreekt positief over de nieuwe wet. ‘We hebben hier tientallen jaren voor gelobbyd. Vanuit het bedrijfsleven was er natuurlijk veel druk om deze wet niet door te voeren.’ Bedrijven trekken daarbij vaak een vergelijking naar het rechtssysteem in de Verenigde Staten, waar de rechter - als afschrikwekkend onderdeel van de compensatie - punitive damages kan toekennen. Dit kan oplopen tot torenhoge vergoedingen, maar hier is in Nederland vooralsnog geen sprake van.

Naast de nieuwe wet komt er ook een openbaar register voor collectieve rechtszaken. Gedupeerden en consumenten kunnen zo nagaan wat voor claims er bij bedrijven worden ingediend en er desgewenst een collectieve vordering van maken. De wet zal op 1 januari 2020 in werking gaan.

Meer over