nieuwsmazelen

‘Collectief falen’ leidt tot 140.000 mazelendoden

Het aantal kinderen dat aan de mazelen is overleden, is afgelopen jaar sterk toegenomen. In totaal stierven vorig jaar 140 duizend kinderen door de ziekte, 15 procent meer dan een jaar ervoor.

Een meisje met mazelen krijgt vitamine-a toegediend in een ziekenhuis op Samoa. Beeld AFP
Een meisje met mazelen krijgt vitamine-a toegediend in een ziekenhuis op Samoa.Beeld AFP

De wereldgezondheidsorganisatie WHO spreekt van ‘een collectief falen’ in de zorg voor de kwetsbaarste, jonge kinderen. De meeste doden vallen onder de groep kinderen van nog geen vijf jaar oud, die niet zijn ingeënt tegen de ziekte. ‘Een schande’, vindt de WHO. Dit jaar lijkt de situatie er alleen maar slechter op te worden. Voorlopige cijfers uit november wijzen op verdrievoudiging van het aantal mazelengevallen ten opzichte van een jaar geleden.

Wereldwijd ligt het percentage kinderen dat een mazelenvaccinatie krijgt het afgelopen decennium redelijk stabiel. Volgens Unicef krijgt 86 procent van de kinderen de eerste inenting, en 70 procent de tweede dosis, die wordt aangeraden om echt effectief beschermd te zijn.

Maar regionaal zijn er grote verschillen. In Congo vindt op dit moment de grootste mazelenepidemie ter wereld plaats, dit jaar zijn er al vijfduizend kinderen aan de ziekte overleden. Door de onrust en ebola-uitbraak is het moeilijk kinderen te vaccineren.

Onderzoek zelf hoe infectieziekten zich verspreiden en wat het effect van vaccinatie is met deze interactieve tool.

Samoa

Ook op het eiland Samoa, in de Stille Oceaan, is er sprake van een mazelengolf. Van de 200.000 inwoners hebben 4.200 mensen de ziekte, 60 personen zijn er al overleden. De uitbraak op Samoa komt niet onverwacht. De vaccinatiegraad daalde er de afgelopen jaren scherp, van 84 procent in 2015 naar 34 procent van de kinderen tot 5 jaar na een medisch schandaal rond de dood van twee baby’s in juli vorig jaar. De twee kinderen zouden zijn overleden nadat ze een verkeerd vaccin toegediend hadden gekregen. De twee verpleegkundigen die verantwoordelijk waren, zijn eerder dit jaar veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.

Andere landen die zwaar zijn getroffen, zijn Liberia, Madagaskar, Oekraïne, en Somalië.

Ook als kinderen niet aan mazelen overlijden, kunnen de gevolgen groot zijn. De ziekte kan leiden tot blindheid, doofheid of hersenschade, en tast het immuunsysteem aan, waardoor kinderen nog jarenlang vatbaarder zijn voor andere ziektes. Mazelen is een van de meest besmettelijke ziektes die er is: de ziekte blijft uren rondhangen, ook als een zieke de ruimte al verlaten heeft.

Niet alleen in ontwikkelingslanden neemt het aantal mazelengevallen toe. In de Verenigde Staten is sprake van de grootste uitbraak in jaren, landen als Albanië, Griekenland, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk zijn niet langer ‘mazelen-vrij’, meldt de WHO.

Duitsland heeft besloten tot een inentingsverplichting om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. In Nederland overweegt het kabinet vaccineren ook te verplichten, als de vaccinatiegraad verder daalt.

VACCINATIES: ZIN EN ONZIN

Als een kwelgeest waart de weerzin tegen vaccins door Europa, schrijft onze wetenschapsredacteur Maarten Keulemans. Ouders zijn bang om hun kind te laten vaccineren uit angst voor bijwerkingen. Hebben de ‘antivaxxers’ een punt? Vijf horrorverhalen over vaccins tegen het licht.

In deze video wordt uitgelegd hoe het ook alweer zit met ons immuunsysteem en hoe virussen en bacteriën ons ernstig ziek kunnen maken of zelfs doden. Vaccins houden je lichaam eigenlijk voor de gek, maar op zo’n manier dat het je leven kan redden.

Dit moet je als ouder weten over mazelen en vaccinaties op de kinderopvang

Meer over