Collectie voormalig galeriehouder Hans Sonnenberg geveild ten bate van museum Boijmans

Voor zijn dood schonk Hans Sonnenberg van de Rotterdamse Galerie Delta al voor vele miljoenen euro's kunst aan Museum Boijmans Van Beuningen en het Stedelijk Museum Schiedam. Op 21 maart veilt het Venduehuis in Den Haag honderden werken uit de nalatenschap van 'meneer Delta'. De opbrengst is bedoeld als aankoopbudget voor Boijmans.

Ron van der Ende, 'Auto (Constructie 1/Hispano Suiza), 1988. Richtprijs 3.000-5.000 euro. Beeld Venduehuis Den Haag
Ron van der Ende, 'Auto (Constructie 1/Hispano Suiza), 1988. Richtprijs 3.000-5.000 euro.Beeld Venduehuis Den Haag

Sonnenberg (1928-12017) was een toonaangevende galeriehouder, verzamelaar en filantroop in Rotterdam. In 1962 opende hij Galerie Delta. Twintig jaar later ontdekte hij in New York het werk van de in Europa nog onbekende graffitikunstenaar Jean-Michel Basquiat. Voor 22 duizend euro kocht hij acht werken - nu vele miljoenen waard.

Sonnenberg schonk enkele jaren geleden vijftien schilderijen ter waarde van 30 miljoen euro aan Boijmans - waaronder werken van Constant, David Hockney en Jean-Michel Basquiat.

Op de veiling op 21 maart bij het Haagse Venduehuis wordt beduidend minder prijzig werk geveild van onder anderen Pierre Alechinsky, Karel Appel, Andy Warhol, Yayoi Kusama, Markus Lüpertz, Ron van der Ende en John van 't Slot. Een ets van David Hockney uit 1969 gaat onder de hamer voor een richtprijs tussen 3.000 en 5.000 euro (exclusief 29 procent opgeld).

Sonnenberg werd geboren in Makassar op het Indische eiland Celebes, waar zijn vader - een marineofficier - was gestationeerd. De te veilen collectie bestaat deels ook uit 'inheemse' beelden uit Ivoorkust, Congo, Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea.

'Rainer Fetting, 'Im boot' (1982). Richtprijs op de veiling 15 duizend tot 20 duizend euro. Beeld Venduehuis Den Haag
'Rainer Fetting, 'Im boot' (1982). Richtprijs op de veiling 15 duizend tot 20 duizend euro.Beeld Venduehuis Den Haag
Meer over