Cocu krijgt zijn spelers niet scherp

PSV voelt de last van de kampioensstatus: het team tevreden, de tegenstanders extra gemotiveerd. Misschien is het wel de moeilijkste opdracht uit zijn trainerscarrière tot nu. Phillip Cocu moet PSV weer hongerig zien te krijgen na het kampioenschap van vorig jaar. Zijn ploeg is verzadigd, constateerde hij na de 1-1 bij Heerenveen - alweer het tweede gelijke spel in het nog prille seizoen.

PSV-speler Andres Guardado in duel met Joey van den Berg van SC Heerenveen. Beeld anp
PSV-speler Andres Guardado in duel met Joey van den Berg van SC Heerenveen.Beeld anp

Spelers die een gat niet dichtlopen, te laat anticiperen op balverlies, onnauwkeurige passes afleveren; het zijn niet eens zo grote problemen waarmee PSV te kampen heeft, maar al die kleine nalatigheden bij elkaar opgeteld leiden ertoe dat de landskampioen nog lang niet de geoliede machine is van vorig jaar.

Zaterdagavond ging PSV pas met het hart voetballen toen Heerenveen op een 1-0-voorsprong was gekomen na een strafschop van Caner Cavlan, tien minuten na rust. Te laat, zo bleek in het vervolg van de wedstrijd. 'We zijn nog niet waar we moeten zijn', sprak Cocu na afloop. 'In de eerste helft leek het nergens naar.'

Het zijn bekende mechanismen waarmee PSV in het post-kampioenschapsjaar te maken heeft. Spelers doen - onbewust- een stapje terug of blijven op hetzelfde niveau steken; ze hoeven niets te bewijzen. Terwijl tegenstanders juist een tandje bijschakelen: de kampioen komt op bezoek, ze zullen hun huid duur verkopen.

Daarbij heeft Cocu een extra handicap: hij constateert en benoemt de problemen van PSV wel, maar heeft in het veld kennelijk niemand die bij machte is de situatie te keren, zoals Depay en Wijnaldum dat vorig jaar wel konden op momenten dat dat nodig was.

Kerels nodig

Voor de aftrap stonden ze allemaal keurig in een scrum, de spelers van PSV. Schreeuwend dat ze er vol voor zouden gaan. Om vervolgens drie kwartier lang het tegenovergestelde te doen. Je zou het als trainer toch spontaan afschaffen, dat nutteloze gehug voor de aftrap.

Alleen Luuk de Jong en Andrés Guardado straalden in Friesland iets van onverzettelijkheid uit. De vervangers van Depay en Wijnaldum, Maxime Lestienne en Davy Pröpper, hebben absoluut potentie, maar zijn bezig hun draai in het elftal te vinden. Lestienne was tegen Heerenveen in de afronding te onrustig, Pröpper oogde op momenten te flegmatiek.

Cocu zei het niet met zo veel woorden, maar eigenlijk heeft hij nu kerels nodig. Met jaloezie moet hij zaterdag naar Joey van den Berg hebben gekeken. De aanjager van Heerenveen is niet bepaald de meest gepolijste voetballer in de eredivisie, maar hij was in de wedstrijd tegen PSV misschien toch de beste man van het veld. Sleurend en knokkend ging hij voorop in de strijd.

Daarbij straalt hij iets uit wat je de spelers van PSV ook zou toewensen: plezier in zijn werk. Een paar jaar terug werkte hij nog als straatveger en vloerenlegger in de bouw, misschien heeft het daarmee te maken. Het is in elk geval heel anders dan Jeroen Zoet, die al moeilijk begint te kijken als je hem vraagt hoe hij zijn kansen op een selectie voor Oranje ziet. Dan gaat het bandje op repeat en klinkt het verzuchtend: 'Dat moet je aan de bondscoach vragen.'

Arbiter benadeelt PSV

Scheidsrechter Eric Braamhaar was na afloop van de wedstrijd de boeman bij PSV. Met name spits Luuk de Jong beklaagde zich over de arbiter. Die gaf Heerenveen wel een strafschop wegens het vasthouden van de tegenstander, maar verzuimde hetzelfde vergrijp aan de andere kant ook te bestraffen. Braamhaar trok na het zien van de beelden het boetekleed aan: hij had de bewuste overtreding van Bijker op De Jong niet waargenomen. Datzelfde gold voor zijn drie assistenten. 'Anders had ik een strafschop gegeven.'

PSV miste kerels in de wedstrijd. Alleen bij Andrés Guardado (foto) en Luuk de Jong was wat onverzettelijkheid te bekennen. Beeld anp
PSV miste kerels in de wedstrijd. Alleen bij Andrés Guardado (foto) en Luuk de Jong was wat onverzettelijkheid te bekennen.Beeld anp

Met acht man rond de laptop

Deze week stond een jubelend verhaal in Voetbal International over het zogeheten PSV-lab. Via hightechcamera's rondom de grasmat en transponders die spelers onder hun shirt dragen wordt elke stap van iedere speler geregistreerd. Het is een aanpak die hoort bij deze tijd, maar het gevaar van doorslaan ligt op de loer. Zo leverde een van de metingen de wetenschap op dat drie spelers uit de jeugdopleiding slechter presteren zodra het regent.

Na afloop van de wedstrijd tegen Heerenveen stonden acht man van PSV (Cocu, Ruud Brood, Chris van der Weerden, Ruud Hesp, Luc Nilis, Wim Rip, technisch directeur Marcel Brands en teammanager Mart van den Heuvel) in de gang bij de kleedkamer te staren naar een laptop, die in allerijl op een vuilnisbak was gezet, om de sleutelmomenten van de wedstrijd terug te zien.

Precies op dat moment liep Dwight Lodeweges langs, de man die al jaren met beperkte middelen uitstekende prestaties levert, iemand die je zelden hoort klagen en die juist dankbaar is dat hij elke dag op het veld mag staan met jonge voetballers. Hij zag al die grijze pakken met ernstige gezichten rond de laptop staan en vroeg, quasi-belangstellend: 'En, is het bij jullie ook 1-1 geworden?'

Meer over