Coco Chanel mag niet roken

De Franse autoriteiten hebben de poster van Coco avant Chanel verboden, omdat de beroemde modeontwerpster, gespeeld door Audrey Tautou, er rokend op staat afgebeeld....

De afbeelding druist in tegen het wettelijke verbod op het propageren van roken in reclame, aldus een woordvoerder van het reclamebureau dat de openbare bus- en metrohokjes exploiteert. De poster wordt ‘ongezond en ongepast’ genoemd.

De producenten van de film vinden dat cultuur boven de wet zou moeten staan en dat Coco Chanel zonder sigaret afbreuk doet aan haar persoonlijkheid. ‘Ze was een verstokte roker en werd daar ook bekend om, dus is het onverantwoord haar zonder haar kankerstokje af te beelden.’ Hoe dan ook, de posters zijn verwijderd.

Het relletje staat niet op zichzelf. Recent onderging een ander icoon uit de Franse geschiedenis hetzelfde lot. Monsieur Hulot, het beroemde typetje van de roemruchte filmmaker Jacques Tati, raakte zijn pijp kwijt op de poster voor een grote Tati-tentoonstelling in de Cinémathèque Française in Parijs. In plaats daarvan photoshopten de censoren een mal speelgoed-windmolentje met felgele wieken in zijn mond. Ceci n'est pas une pipe, grapten de verontwaardigde koppenmakers.

Meer over