Cocktails

Op 13 mei 1806 geeft het Amerikaanse Balance and Columbian Repisotery een (eerste?) definitie van de cocktail: 'Een stimulerende alcoholhoudende drank, bestaande uit gedistilleerd, suiker, water en bitters, in de wandeling ook bittered sling genoemd.' De herkomst is gehuld in nevelige anekdotes over lievelingshanen, gevechten en staarten....

Het Groenten & Fruit Bureau in Den Haag heeft deze week uitgeroepen tot Nationale Groenten en Fruit Week. De campagne richt zich vooral op jongeren. Die worden wel langer, maar niet van het eten van groenten en fruit. Het Voorlichtingsbureau voor de Voeding raadt per dag minimaal tweehonderd gram van allebei aan, maar gemiddeld is de consumptie van groenten en fruit samen in Nederland gedaald tot minder dan 250 gram.

Cocktails en shakes met fruit of vruchtensap.

Meng door elkaar: teentje knoflook uit de knijper, 0,7 liter tomatensap, sap van twee perssinaasappels, sap van een citroen, 1 eetlepel (poeder)suiker, 1 eetlepel ketchup, wat zout, een paar druppels worcestershiresaus. Half uurtje koel wegzetten.

Mangoshake. Rijpe mango schillen, de pit verwijderen, het vruchtvlees kleinsnijden en met de staafmixer pureren. Erbij: 0,3 liter halfvolle melk en 60 gram roomijs (vanille). Mixen, direct serveren.

Appelgemberdrank: 3 delen appelsap, 2 delen bitter lemon en 1 deel ginger ale mixen. Simpeler: 1 deel appelsap en 1 deel ginger ale.

De Pussyfoot bestaat uit het sap van 1 citroen, het sap van 1 limoen, 0,2 liter vers sinaasappelsap, een paar druppels grenadine en (facultatief vanwege het salmonellagevaar) een eidooier.

Voor de Virgin Lea is een keukenmachine nodig. Snijd een schoongemaakte gele paprika in stukjes. In de mengkom doen, samen met een beker tomatensap en een halve beker passievruchtensap (uit de tropische winkel). Op de laagste stand kort blenden. Theelepeltje honing erbij, paar druppels worcestershiresaus en twee ijsblokjes. Machine op hoogste stand tien seconden laten draaien. Sap zeven. Kan gegarneerd met verse basilicum.

Meer over Het Echte Werk (met sterke drank), attributen, anekdotes en legendarische barkeepers in Salvatore Calabrese's onlangs verschenen Classic Cocktails (Prion Books, import Nilsson & Lamm; ¿ 37,25). Calabrese, bartender in een Londens hotel, wijdt een apart hoofdstuk aan de dry martini. F.D. Roosevelt mixte er een in december 1933 om het einde van de drooglegging te vieren.

De ongevaarlijke versie die de Zweedse drankbestrijding heeft geprobeerd erin te krijgen, heet Åke's martini, maar het blijft de vraag of je met vijf delen tonic en één deel lime juice boven de zestigste breedtegraad in een akelig zingend bos een beetje fatsoenlijk de winter doorkomt.

Adriaan de Boer

Meer over