Cocktail, Homeless to Harvard, The Holiday

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Tom Cruise en Elisabeth Shue in Cocktail van Roger Donaldson. Beeld Touchstone Pictures
Tom Cruise en Elisabeth Shue in Cocktail van Roger Donaldson.Beeld Touchstone Pictures

Cocktail (Roger Donaldson, 1988)
Net 5, 22.50-00.55 uur

Nog altijd fit en aan de top. Dit jaar was er de intelligente kaskraker Edge of Tomorrow, aan Mission Impossible 5 wordt nu gewerkt en Top Gun 2 staat aangekondigd. Er zit nog geen sleet op de inmiddels 52-jarige Tom Cruise. Oké, hij is misschien (Scientology) een beetje doorgedraaid, maar wie niet na een zo lange en succesvolle carrière? Het origineel van Top Gun dateert alweer uit 1986. Dat waren de eerste topjaren van Cruise, verreweg de succesvolste acteur uit het groepje dat Francis Coppola in 1983 had gepresenteerd in zijn jeugdbendefilm The Outsiders (de anderen waren Patrick Swayze, Matt Dillon, C. Thomas Howell, Ralph Macchio, Row Lowe en Emilio Estevez). Vijf jaar later was Cruise, via onder meer Risky Business en The Color of Money, wereldtop, zozeer dat er heuse ster-vehikels werden bedacht voor de acteur.

Daartoe behoort wis en waarachtig ook Cocktail (1988). Hij is hier al helemaal zoals we hem kennen: licht bezeten en niet zelden zijn grimlach tevoorschijn toverend. Net uit dienst strijkt zijn ambitieuze personage Brian Flanagan neer in New York. Maar daar is het (jaren tachtig!) volop crisis, dus zijn ambitie een miljoen te gaan verdienen begint noodgedwongen in een cocktailbar in de Upper East Side, al snel gevolgd door een ultrahippe tent gevestigd in een voormalige gevangenis. Alles crescendo, totdat zijn kompaan hem een naar kunstje flikt met geliefde Coral (Gina Gershon). Dan trekt Brian eropuit naar Florida (hoor Kokomo van The Beach Boys), ontmoet er nieuwe liefde Jordan (Elisabeth Shue) en wikkelt het verhaal zich soepel en voorspelbaar af naar het einde terug in New York.

Een niemendalletje inderdaad, maar het filmhistorische belang schuilt erin dat je hier al ziet hoe bezeten Cruise zich van zijn taken kwijt. Het kunstig shaken doet hij natuurlijk zelf en bij een potje basketbal laat hij duidelijk zien hoe híj degene is die de ballen in de basket gooit. Wat de filmgeschiedenis niet vermeldt: hoeveel takes er nodig waren voor die scène.

Quote

'Best opmerkelijk, gezien het onderwerp van de film: hoe weinig weet de makers blijkbaar hebben van drank, drinken en cafés.'

Filmcriticus Roger Ebert had het niet zo op Tom Cruise als cocktailshaker: 'Zou hij, als hij continu en zo veel drinkt in de film, niet wat vaker een kater moeten hebben?'

Homeless to Harvard: The Liz Murray Story (Peter Levin, 2003)
RTL 8, 20.30-22.20 uur.

Voor tv gemaakte film en gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis. Dus gaat het van dik hout in dit verhaal over Liz Murray, die in het noorden van Amerika onder bedroevende omstandigheden opgroeit. Het bedroevendst is wel dat haar moeder blind en haar vader gestoord is en beiden verslaafd zijn. Als 15-jarige belandt ze op straat, waar ze na een dramatische gebeurtenis besluit iets van haar leven te gaan maken. Het doorzettingsvermogen dat daarmee gepaard gaat, leidt - zie filmtitel - tot iets moois. Homeless to Harvard kreeg drie Emmy-nominaties, waarvan een voor hoofdrolspeelster Thora Birch, die rond de eeuwwisseling een indrukwekkende entree maakte in de filmwereld. Ze was onder meer de dochter van Annette Bening en Kevin Spacey in American Beauty (1999) en maakte met vriendin Scarlett Johansson de buurt onveilig in de stripverfilming Ghost World (2001). Maar waar dat voor Johansson het begin was van een flitsende carrière, is van Thora Birch sindsdien niet veel meer vernomen.

The Holiday (Nancy Meyers, 2006)
RTL 5, 20.30-23.10 uur.

Beslist niet Kate Winslets beste film, maar door haar aanwezigheid (en, vooruit, ook die van Cameron Diaz, Jude Law en Jack Black) toch een alleszins aangename romantische komedie. Een Amerikaanse carrièrevrouw uit Los Angeles (Diaz) en een Engelse journaliste uit Surrey (Winslet) ruilen tijdelijk van huis en daarmee van leven. Hun moderne problemen en kerstverdriet verdwijnen wanneer vers mannenvlees zich aandient en de liefde zomaar weer zijn werk doet.

Meer over