Cocaïnesmokkel als een schot hagel

Grote partijen zijn er haast niet meer. Drugs worden in kleine hoeveelheden de Rotterdamse haven in gesmokkeld. Vaak met hulp van het havenpersoneel.

ROTTERDAM - In de Rotterdamse haven wordt cocaïne steeds vaker in kleine partijen onderschept. In 2013 ging het de eerste drie kwartalen om 91 vangsten tegen 68 in heel 2012. Enkele tientallen werknemers in de haven blijken medeplichtig.

'We zien amper nog partijen van duizend kilo of meer, verstopt in containers met gekoeld fruit', zegt officier van justitie Liesbeth Schuijer, teamhoofd van de afdeling Zware Criminaliteit van het Openbaar Ministerie in Rotterdam. 'Het zijn nu meestal rip off-partijen: enkele tientallen kilo's, bijgepakt in containers. Die kleinere partijen zijn lastig voor ons, maar gelukkig ook voor de verzender. Het is alsof je een schot hagel afvuurt.'

Onder Schuijers team valt ook het HARC-team (Hit And Run Cargo-team) van Openbaar Ministerie, Fiod, Zeehavenpolitie en Douane. Dat team constateerde twee jaar geleden een toenamen van zogeheten rip off-zendingen. Dat zijn vaak sporttassen vol cocaïne die bij reguliere ladingen worden gestopt.

De veelal Zuid-Amerikaanse drugshandelaren willen bij een rip off-partij de verdovende middelen weer bemachtigen op de containerterminal. Maar het is moeilijk als buitenstaander onopgemerkt op een haventerrein te komen, laat staan om de juiste container te vinden. Vaak lijkt medewerking van werknemers noodzakelijk.

Zo werd maandag de arrestatie bekendgemaakt van elf mannen die ruim 700 kilo cocaïne naar Rotterdam zouden hebben gesmokkeld. Vijf werkten er in de haven: een vrachtwagenchauffeur die containers vervoerde, drie uitzendkrachten in de overslag en een reparatiemonteur die op diverse terreinen kwam. Zij zouden mensen hebben vervoerd die drugs uit containers wilden halen, of toegangspassen hebben uitgeleend.

Met het uitlenen van een pas valt 2.500 euro per keer te verdienen. Wie zelf de cocaïne uit een container haalt, kan met handlangers tot 60 duizend euro per partij krijgen. 'Dat lijkt veel geld, maar 1 kilo heeft een groothandelswaarde van 35 duizend euro', aldus officier van justitie Schuijer, terwijl een partij al snel tientallen kilo's bevat. 'Als je één keer je pas hebt uitgeleend, zit je vast in de klauwen van een criminele organisatie. Je bent chantabel en kan niet meer terug.'

Om werknemers op de risico's te wijzen, loopt sinds begin dit jaar het project 'Integere Haven'. Bedrijven leren bijvoorbeeld om in de gaten te houden of personeel buiten de diensturen op de terminal is. Vaak vermoeden collega's dat er iets mis is, maar zwijgen ze. Schuijer: 'Je kunt in de haven een aardig salaris verdienen, maar het valt heus wel op als je opeens in een al te dikke auto rijdt.'

Dit jaar zijn door het HARC-team meer drugsvangsten gedaan dan in 2012 - naar schatting 8.000 kilo cocaïne - maar onduidelijk is hoe groot de slag is die de georganiseerde misdaad daarmee is toegebracht. 'Er arriveren 3,5 miljoen containers per jaar in Rotterdam en die kunnen niet allemaal door de scan', zegt Schuijer. 'Met het overgrote deel van containers en medewerkers is niets aan de hand. Politie en douane hebben een goed beeld van de risico's, maar je weet niet wat je niet vangt.'

Een arrestatie op het haventerrein leidt niet altijd tot een veroordeling. Zo was er dit jaar vrijspraak voor een man die op een opslagterrein werd aangehouden met op zijn hand het nummer van een container geschreven. In die container bleek cocaïne te zitten.

Schuijer: 'Het kan haast niet anders dan dat hij op weg was. Je zou zeggen dat hij op heterdaad was betrapt. Maar voor de rechter tellen de wettelijke bewijsregels. Dat is soms onbevredigend.'

Smokkeljargon

Rip off: Tientallen kilo's cocaïne zitten verstopt in een container. Deze wordt op het haventerrein opengebroken. In sporttassen verlaat de cocaïne de haven. Gebeurt steeds vaker.

Aflopen: Een bemanningslid van een schip gaat met drugs in zijn bagage aan wal. Dit jaar waren er zeven arrestaties van opvarenden met in totaal 152 kilo cocaïne.

Opvissen: Pakketten drugs worden van een schip in zee gegooid. Handlangers in speedboten vissen ze op. Deze maand waren er na een tip vier arrestaties op zee en werden honderden kilo's onderschept.

undefined

Meer over