Column

'Cocaïnegebruik, beïnvloedt dat uw rijgedrag?'

Nog maar héél kort geleden zat mijn dochter kraaiend op een blauw potje in de vorm van een zeehond, die für Elise tjingelde als ze er in waterde, maar dat doet ze nu niet meer, tenminste, niet dat ik weet. Zij leert nu autorijden. Ik zie dat met lede ogen aan, want straks geven ze haar nog een rijbewijs ook, en dan heb je de poppen aan het dansen.

Sylvia Witteman
'Mijn dochter oefent op haar laptop voor het theorie-examen. Er is wel een en ander veranderd. Het gaat de hele tijd over drugs.' Beeld ANP
'Mijn dochter oefent op haar laptop voor het theorie-examen. Er is wel een en ander veranderd. Het gaat de hele tijd over drugs.'Beeld ANP

Zelf heb ik twéé rijbewijzen, maar ik ben niet zo goed in autorijden. Dat wil zeggen, ik kan het wel, maar dan moet er verder eigenlijk geen verkeer zijn. In Nederland doet een dergelijke situatie zich uiterst zelden voor. Nooit, eigenlijk. Ja, als de wereld vergaat, maar dan ben ik óók dood, met als aardige bijkomstigheid dat ik nooit meer een auto hoef te besturen.

Mijn dochter zit, as we speak, te blokken voor het theorie-examen. Dat is héél anders dan in mijn tijd. Mijn eerste theorie-examen deed ik in Moskou. Ik woonde er nog maar pas en ik sprak nog nauwelijks Russisch. Voor dat soort gevallen had de Russische politie, geschraagd door wat tersluiks toegestoken westerse valuta, een sterk vereenvoudigde versie van het theorie-examen bedacht: een kruispunt van karton, op bordspelformaat, met daarop een plastic autootje en een poppetje met een nogal flamboyante hoed (een zogeheten sjlappa).

Het poppetje werd midden op het kartonnen zebrapad geplaatst, een van de autootjes ervóór, en de bromsnor van dienst vroeg mij, langzaam en duidelijk: 'Kto pyervij?' (Wie mag er eerst?). Ik had het antwoord goed en was geslaagd voor mijn theorie-examen. Even later ook voor mijn praktijkexamen, trouwens, dat qua moeilijkheidsgraad vergelijkbaar was: een blokje om het politiebureau rijden zonder voetgangers te verwonden.

Toen ik jaren later terugkeerde in Nederland had het CBR waarschijnlijk lucht gekregen van de praktijken rond de Sovjetrijexamens voor buitenlanders; ik moest opnieuw examen doen.Van het theorie-examen herinner ik me vooral dat ik iets raars met rouwstoeten en militaire colonnes uit mijn hoofd moest leren, en van het praktijkexamen weet ik alleen nog dat de examinator na afloop heel diep zuchtte en sprak 'nou... vooruit dan maar...'.

Mijn dochter oefent op haar laptop voor het examen. Ik heb net even meegekeken. Er is wel een en ander veranderd. Zo zag ik geen enkele rouwstoet of militaire colonne voorbijkomen. Wel gaat het de hele tijd over drugs. Op een vraag als 'u bent recreatief cocaïnegebruiker. Wat zijn de effecten daarvan op uw rijgedrag?' blijk je in elk geval níét te moeten antwoorden 'ik ga er beter van autorijden'.

Dat is nieuw voor mij.

Maar ik hoef geen rijexamen te doen. Goddank.

s.witteman@volkskrant.nl

Meer over