Coalitiegesprekken Amsterdam duren nog even, maar sfeer is 'prima'

De onderhandelingen over een nieuwe coalitie in Amsterdam duren nog wel even voort. Volgens D66-leider Jan Paternotte is er afgelopen weekend weer gesproken en is sprake van een 'prima sfeer'. Wanneer de partijen eruit zijn, valt nog niet te voorspellen.

Redactie
D66-lijsttrekker Jan Paternotte legt zijn eed af tijdens de installatie van nieuwe leden van de Amsterdamse gemeenteraad na de verkiezingen. Beeld anp
D66-lijsttrekker Jan Paternotte legt zijn eed af tijdens de installatie van nieuwe leden van de Amsterdamse gemeenteraad na de verkiezingen.Beeld anp

De besprekingen tussen D66, de SP en de VVD begonnen vorige week, na een tweede advies van verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP). Die kwamen eerder met een optie om ook GroenLinks erbij te betrekken, maar fractievoorzitter Rutger Groot Wassink zag hiervan af. Zijn partij was na de gemeenteraadsverkiezingen in maart ook als eerste benaderd om samen met D66 en de VVD een nieuw stadsbestuur te vormen, maar die onderhandelingen liepen op niets uit.

Als de drie partijen eruit komen, heeft Amsterdam voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog geen college met de PvdA. De sociaal-democraten verloren flink bij de verkiezingen en zakten van 15 naar 10 zetels.

Meer over