'Coalitie vernielt Babylon'

Amerikaanse en Poolse troepen, die de historisch belangrijke stad Babylon als basis in Irak gebruiken, hebben duizenden jaren oude cultuurschatten beschadigd of weggehaald....

Van onze correspondent Peter de Waard

Zo hebben militaire voertuigen, waaronder tanks, het 2600 jaar oude straatwerk van de archeologische plek vernield, aldus het museum. De draken bij de Isthar-poort zijn ontsierd door scheurtjes en gaten doordat iemand een deel van de decoratieve stenen heeft geprobeerd mee te nemen.

John Curtis, curator van de Nabije Oosten-afdeling van het British Museum in Londen, ontdekte dat ook grote hoeveelheden zand met archeologisch belangrijke fragmenten waren weggehaald om zandzakken te vullen. Curtis is door de Irakezen uitgenodigd om de stad te onderzoeken op schade.

Hij kritiseert het besluit van de Amerikanen om een basis te vestigen in de buurt van Babylon, 80 kilometer ten zuiden van Bagdad. 'Dit is zoiets als het inrichten van een militair kamp bij de piramides in Egypte of Stonehenge in Engeland', stelt hij in het rapport. Volgens de Iraakse minister van Cultuur, Mufeed al-Jazairee, hebben coalitietroepen Babylon ook gebruikt als helikopterveld. 'Ik denk dat de archeologische plaats flink is beschadigd, maar we hebben nog geen idee van de omvang van de schade', zei hij zondag.

De overblijfselen van de stad Babylon zijn na de invasie van Irak aanvankelijk bezet door Amerikaanse mariniers. Later vestigden zich Poolse troepen er. Een woordvoerder van de Poolse militairen zei dat ze hun best doen de bijbelse plek te beschermen. 'Ik heb onze eigen archeologen gevraagd antwoord te geven op de aantijgingen, maar daar is nog enige tijd voor nodig', verklaarde luitenant-kolonel Arthur Domanski.

Volgens militair woordvoeder luitenant-kolonel Steven Boylan zijn alle activiteiten in dit gebied besproken met vertegenwoordigers van het Babylon museum. 'Wij zijn ons bewust van de historische betekenis van deze plaats.' Er is toegezegd dat er geen zand meer wordt verplaatst.

John Curtis erkent dat de Amerikanen hebben geholpen om de plaats te beschermen tegen plunderaars. Maar hij levert kritiek op het feit dat de Amerikanen tonnen met chemisch bewerkt gravel hebben uitgestort voor betere wegen en helikopterlandingsplaatsen. Ook ontdekte Curtis dat op veel plekken brandstof is weggelekt.

Op het hoogtepunt van haar macht was Babylon een glorieuze stad met prachtige paleizen en religieuze gebouwen, omringd door twee muren. De hangende tuinen golden als een van de zeven wereldwonderen.

Meer over