Coalitie sluit akkoord over bed, bad en brood

VVD en PvdA hebben na negen dagen overleggen een akkoord bereikt over de kwestie bed, bad en brood. De fracties van beide partijen stemden vanavond in met het plan van de coalitietop. Premier Rutte en vicepremier Asscher presenteren het akkoord vanavond om 22.00 uur. Uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen in de toekomst terecht in zes gemeenten - in de vijf grootste steden en in Ter Apel - voor nachtopvang, een maaltijd en een bad.

PvdA-leider Diederik Samsom op het Binnenhof. Beeld anp
PvdA-leider Diederik Samsom op het Binnenhof.Beeld anp

In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en Ter Apel komen opvanglocaties voor uitgeprocedeerde asielzoekers, zeggen ingewijden. De contouren lekten reeds uit, de precieze details volgen straks om 22.00 uur.

Rijk en gemeenten gaan de opvang gezamenlijk financieren. De noodopvang is bedoeld voor illegalen die Nederland om verschillende redenen niet kunnen of willen verlaten. Werken deze mensen mee aan hun vertrek dan mogen ze langer blijven in de opvang. Frustreren ze het proces dan is er voor hen geen bed, bad en brood. Dan rest de straat of de reguliere daklozenopvang.

Andere gemeenten zullen volgens het plan moeten stoppen met opvang. Doen ze dat niet, dan krijgen ze minder geld van het Rijk uit het gemeentefonds. De maatregel zal niet per direct ingaan. De regeringspartijen zouden willen wachten op een uitspraak van de Raad van State in juni in een zaak die een groep asielzoekers heeft aangespannen tegen de staat.

Fracties geven fiat
Het voorstel is aan het begin van de avond besproken in de fracties van VVD en PvdA. Beide fracties stemden na kort overleg in met het plan. 'De VVD-fractie is tevreden met wat er voorligt en heeft ermee ingestemd. Ik vind dat er een prima resultaat ligt', zei fractieleider Zijlstra.

Ook PvdA-leider Samsom sprak van 'een goed compromis voor beide partijen'. 'We gaan op een andere manier werken voor mensen die hier echt niet kunnen blijven', zei hij na het fractie-overleg. 'Er blijft een vorm van opvang. Wij willen ook dat mensen die hier niet mogen blijven, uiteindelijk terugkeren naar hun land van herkomst. Maar soms is daar wat tijd en rust voor nodig. We willen niet dat ze in die periode op straat moeten slapen.'

Premier Rutte op het Binnenhof. Beeld anp
Premier Rutte op het Binnenhof.Beeld anp
VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Beeld anp
VVD-fractieleider Halbe Zijlstra.Beeld anp

Negen dagen verwoed overleg
Sinds vorige week dinsdag onderhandelen de regeringspartijen over noodopvang voor illegalen, iets waar de PvdA voor is en de VVD in beginsel tegen. Desondanks is negen dagen lang naar een compromis gezocht en heeft de wens om verder te regeren het gewonnen van de principiële verschillen tussen de partijen in dit dossier.

De kwestie 'bed, bad en brood' ligt uiterst gevoelig in de coalitie. De VVD is voorstander van een strenger asielbeleid en voelt er eigenlijk niets voor om illegalen het leven in Nederland gemakkelijker te maken. De PvdA strijdt, onder druk van een mondige achterban, voor een humanitair asielbeleid en wil juist wel opvang voor de tienduizenden rondzwervende illegalen.

Vorige week liep de spanning tussen de top van VVD en PvdA nog hoog op. Nachtelijke onderhandelsessies in het Torentje van premier Rutte leverden niets op. Dit weekeinde ontving PvdA-leider Samsom de premier in zijn woning in Leiden. Aan de keukentafel keken ze elkaar in de ogen en vonden de hernieuwde wil om samen door te regeren. Zondag spraken vicepremier Asscher en VVD-fractieleider Zijlstra vervolgens met PvdA-burgemeester Van der Laan van Amsterdam, die al noodopvang voor illegalen biedt. Ook deze week werden burgemeesters die opvang bieden geraadpleegd.

PvdA-leider Samsom verlaat het ministerie van Financiën. Beeld anp
PvdA-leider Samsom verlaat het ministerie van Financiën.Beeld anp
Meer over