volkskrant avond19 augustus 2020

Coalitie niet te vermurwen: geen verhoging zorgsalarissen | ‘Enorme’ beverdam houdt beekdal droog | Het lot van Hollywood's kindsterren (door de ogen van een ex-kindster)

Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens het debat over de salarissen in de zorg.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens het debat over de salarissen in de zorg.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Nieuws

Coalitie houdt het been stijf: nu geen verhoging van de zorgsalarissen
De oppositie in de Tweede Kamer is weer terug in het gareel. Zonder dat het spannend werd, ging de stemming over verhoging van de salarissen in de zorg woensdag met een stem verschil verloren.

Verplicht mondkapje in Amsterdam mag van rechter
De Amsterdamse rechtbank oordeelde woensdag dat de overheid een mondkapjesplicht mag opleggen aan burgers als andere maatregelen onvoldoende helpen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Live – Spanje telt in één etmaal 3.715 nieuwe besmettingen
In Spanje zijn in het afgelopen etmaal 3.715 nieuwe gevallen van covid-19 geregistreerd. Dat is het hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds eind juni.

Leiders Europese Unie verwerpen verkiezingsuitslag Belarus en kondigen sancties aan
De Europese Unie erkent de uitslag van de verkiezingen in Belarus niet omdat ze ‘noch vrij noch eerlijk’ zijn verlopen. Dat kwamen de Europese regeringsleiders woensdag overeen op een ingelaste videotop.

Nooit eerder scheerde een ruimterotsje zo rakelings langs de aarde
Zondagochtend vroeg raasde een ruimterots op slechts 2.950 kilometer boven de Indische Oceaan langs de aarde raasde – een hoogte waarop ook sommige satellieten hun rondjes draaien. Nooit eerder zagen astronomen een ruimterots zo dicht langs de aarde scheren.

Bevers houden niet van droogte en daarom bouwde een bever of beverkoppel de dam. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Bevers houden niet van droogte en daarom bouwde een bever of beverkoppel de dam.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Aanraders

Dankzij een ‘enorme’ beverdam bulkt deze beek van het water, ook in dit uitzonderlijk droge jaar
Een bever heeft met een meter hoge dam ervoor gezorgd dat zijn leefgebied in een bos bij Ommel lekker nat blijft. Boswachter Mari de Bijl is dankbaar. ‘Wij mogen nog geen boom in de beek leggen. En die bever doet het gewoon, zonder vergunning.’

Komt Trump weg met nieuwe Rusland-onthulling of loopt zijn herverkiezing gevaar?
Trump vindt dat een nieuw Rusland-onderzoek bewijst dat zijn campagneteam nooit heeft samengespannen met Moskou. Critici vinden juist dat het onderzoek het tegenovergestelde aantoont. Kan Trump hiermee wegkomen of zit de nieuwe onthulling zijn herverkiezing in de weg?

Krimp treft vooral Schiphol en ‘preteconomie’. Zeven regionale verschillen verklaard
De Nederlandse economie is historisch gekrompen door de coronacrisis, maar terwijl de ene regio een enorme dreun krijgt, blijft het elders bij een dipje. Wat verklaart die grote verschillen?

null Beeld EPA
Beeld EPA

Aarsman Collectie: Wat nu? Instagram wacht, Facebook wacht
Fotodetective Hans Aarsman neemt elke week een nieuwsbeeld onder de loep. Deze week een trend op social media: jezelf verleidelijk fotografen op rampplekken. Maar hier gaat het een stap verder.

Regisseur en ex-kindacteur Alex Winter (55) belicht het lot van kindsterren in Hollywood

In de documentaire Showbiz Kids praten voormalige kindsterren over eenzaamheid, misbruik en een gemiste jeugd.

Dranklucht. Een lichte pisgeur, ook. En, wat erger was: een lelijk kuchje
In de stad bestelde Sylvia Witteman, na meerdere coronamaatregelen te hebben doorstaan, een ontbijtje bij zo’n rood-geel filiaal van het Amerikaanse cultuurimperialisme. Een man plofte vervolgens, ongehinderd door enige ‘maatregel’, pal naast haar neer. En kuchte.

Meer over