Coaches remmen Wüst bewust af

Wie trekt er aan de handrem bij Ireen Wüst, de tomeloos ambitieuze schaatsster van TVM? Dat was de brandende vraag bij de begeleiders van de tweevoudig olympisch kampioene. Ze wilde immers alle wedstrijden rijden, altijd volledig het gas indrukken en nooit genoegen nemen met een nederlaag.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN VOLKERS

SALT LAKE CITY - Bij de start van de olympische winter van Sotsji 2014, de derde uit haar loopbaan, werd duidelijk dat Wüst (27) nu nadrukkelijker dan ooit aan de teugel wordt gehouden door Gerard Kemkers, Rutger Tijssen en Geert Kuiper, de drie coaches van schaatsgrootmacht TVM. Voor de wereldbeker-wedstrijden in Salt Lake City kreeg de rijdster een 'startverbod' voor de 3 kilometer.

Die afmelding had haar zwaar op de maag gelegen, gaf ze zaterdag spontaan toe na de verbetering van haar eigen Nederlandse record op de 1.500 meter, van 1.52,38 naar 1.52,08. Alsof het nog niet genoeg was, stelde ze zondag ook de nationale toptijd op de 1.000 meter scherper (1.13,33). Ze werd daarmee derde. 'Mijn hoofd zegt altijd ja, ik wil rijden. Mijn lichaam weet dat het verstandiger is mijn krachten te sparen voor de races die er dit seizoen echt toe doen, die van december bij het olympisch kwalificatietoernooi en die van februari inSotsji.'

'Het hoofd, is echt mijn grootste concurrent', zo schetste Wüst zaterdag weer eens de eeuwige strijd tussen weten en willen, tussen wijsheid en verlangen.

Donderdag had ze 'Gerard en Geert' op bezoek gehad op haar kamer in de Hilton Garden Inn, in downtown Salt Lake. Zij hadden gezegd dat Ireen de 3 kilometer uit haar programma moest schrappen. Ze ging akkoord. 'Maar toen zij mijn kamer uit liepen en de beslissing was genomen, had ik iets van 'kak, toch geen 3'.'

'Ik ben heel slecht in beslissingen nemen', zegt Wüst. 'Dat is het enige dat mijn vader en moeder bij mij vergeten zijn te maken. Ik heb meteen de telefoon gepakt. Mijn vader zei dat het een verstandige beslissing was geweest. Toen was het weer goed.'

Wüst ging vrijdag toch naar de ijsbaan in Kearns, om wat ijstijd te pakken en om haar concurrentes op de 3 kilometer te bekijken. Ze zag Martina Sablikova winnen in 3.57. De Tsjechische zou een dag later een zware spierblessure aan het dijbeen oplopen. Bij Wüst overheerste toen nog het gevoel dat ze op die afstand een stevig persoonlijk record had kunnen rijden.

Het was een les in geduldoefening, die een dag later van grote waarde bleek te zijn geweest. De olympisch kampioen op de 1.500 meter herpakte haar greep op die lastige mijl. In een onderling duel versloeg ze landgenote Lotte van Beek, die een week eerder, in Calgary, het terrein van Wüst leek te bedreigen.

Nu was het verschil een seconde in het voordeel van de wereldkampioen. Ze verbeterde haar tijd van 1.53,3 van Calgary naar 1.52,09. Van Beek reed naar 1.53,06, juist naast het podium waar twee Amerikaanse sprintvrouwen, Bowe en Richardson, Wüst gezelschap hielden.

Snelle tijden zijn mooi in deze tijd van het jaar. Het zijn indicaties voor een groeiende vorm. Wüst is de vrouw die aan het einde van het seizoen op haar best is. Zo is het al sinds 2010, toen hoofdcoach Kemkers voor haar een vierjarenprogramma schreef. Nadat ze in 2008 en 2009 overtraind was geraakt, moest er evenwichtig worden omgesprongen met het grootste, vrouwelijke schaatstalent in de geschiedenis dat Nederland voortbracht.

Die lijn wordt streng bewaakt. Soms was dat niet lastig, want dan was Wüst ziek in het eerste deel van het seizoen. Deze olympische winter is ze opmerkelijk fit en moeten er vooral verstandige beslissingen worden genomen.

Nu telt niet, het moet vooralin Sotsji gebeuren. Wüst wil daar vijf afstanden rijden. In Calgary en Salt Lake City had ze er in totaal acht (tweemaal vier) willen doen. Dat beoordeelde ze zaterdag, twee dagen voor het begin van een korte vakantie in Spanje, als een te grote belasting. 'Acht wedstrijden op hoogte, het kan zomaar te veel zijn.' Het werden er daarom zeven.

'Ooit word ik nog eens volwassen', schreeuwde Wüst naar niemand specifiek. Het galmde ervan in de catacomben.

undefined

Meer over