Coach moet Van Gelder mijden

John Volkers

HEERENVEEN - Turner Yuri van Gelder, de vorig jaar in opspraak geraakte oud-wereldkampioen aan de ringen, wordt bij zijn terugkeer op het hoogste niveau nog steeds niet begeleid door zijn vaste coach Bram van Bokhoven. Die zegt in de zaal van FlikFlak, het nationale trainingscentrum van Den Bosch, 'gepaste afstand' van zijn ex-pupil te houden.


Van Bokhoven, vorige maand opnieuw voor twee jaar aangesteld als bondscoach van de sectie mannenturnen van de KNGU, moet op last van zijn werkgever distantie bewaren. 'De KNGU en Yuri hebben in december afspraken gemaakt over zijn terugkeer. Een aantal dingen moet daarvoor geregeld zijn. Tot het moment dat die aanvullende afspraken worden nagekomen, houd ik gepaste afstand van Yuri.'


Vorig jaar oktober werd Van Gelder enkele dagen voor de WK in Rotterdam uit de nationale ploeg gezet. Drie maanden eerder was hij na een eenjarige schorsing wegens cocaïnegebruik - in competitie - teruggekeerd in het internationale topturnen. Hij won in september de wereldbeker (ringen) in Gent, maar bezweek vervolgens onder de druk die hij achter zijn heroptreden bij de WK in eigen land ervoer.


Speculaties over hernieuwd cocaïnegebruik bevestigde hij in de aanloop naar de wereldtitelstrijd in kleine kring, die van ploeg en begeleiding. Later werden die door de Brabander stellig ontkracht. Hij had bekend om het toernooi te kunnen ontvluchten, zo liet hij in tv-shows als DWDD weten. Van Gelder kwam ook terug van zijn uitspraak dat hij nooit meer voor Nederland zou gaan uitkomen. De KNGU had in alle opwinding van de WK overigens soortgelijke toekomstperspectieven voor de turner geschetst.


Na al die scherpe verklaringen werd achter de schermen naar een oplossing gezocht. De twee botsende partijen, de KNGU en Van Gelder, kwamen na bemiddeling van een derde partij, NOC*NSF in de persoon van technisch directeur Maurits Hendriks, tot een overeenkomst om per 2011 weer als vanouds verder te gaan. Kort voor Kerstmis werd die op papier gesteld.


Tot een werkzame situatie heeft die afspraak nog niet geleid. Van Gelder traint in Den Bosch, in zijn vertrouwde zaal, maar zijn coach Van Bokhoven begeleidt hem pas wanneer de turner alle afspraken uit 'het bemiddelingsresultaat' is nagekomen. De KNGU zei maandag dat het nog steeds niet zover is. Verder kan de turnbond niets melden, omdat het onderdeel is van de overeenkomst dat daar niets uit wordt gepreciseerd.


Woordvoerder Dagmar van Stiphout van de KNGU: 'Er zijn afspraken gemaakt dat partijen iets moeten doen voordat Yuri van Gelder weer in het wedstrijdsysteem kan meedraaien. Als het zover is, zal zijn partij dat deel van hem communiceren. Alleen, het is nog niet zover. Wel staan er handtekeningen, maar over de inhoud van het bemiddelingsresultaat mogen we niets naar buiten brengen.'


Van Gelder staat daarom nog steeds zonder trainer in de zaal te Den Bosch. Hij wordt volgens Van Bokhoven door niemand in het bijzonder getraind. Van Gelder is zijn eigen trainer. Vorig jaar, toen de bond hem als uitvloeisel van zijn schorsing ook geen trainer mocht toewijzen, werd hij gecoacht door de vrouwencoach Boris Orlov.


Van Bokhoven: 'Van afstand lijkt het erop dat Yuri fysiek in vorm is.' Over hun verhouding zei hij onlangs in het Brabants Dagblad: 'Er ligt geen vijandelijkheid.' En: 'Uiteraard heb je dan wel eens contact met elkaar.'


Van Gelder zegde vorige week af voor de eerste kwalificatiewedstrijd voor de EK, die in Heerenveen. Het is de bedoeling dat hij zondag in Roermond aan de kwalificatie-eis voldoet. Hij staat al ingeschreven, maar de KNGU maakte maandag duidelijk dat de turner eerst zijn deel van de afspraken moet nakomen, voor hij in Limburg van start mag.


De woordvoerder en manager van Van Gelder, Orlando van den Bosch, is deze week met vakantie. Onduidelijk is of de zaak op tijd wordt afgerond.


Meer over