CNV verwacht dat NAM een kwart van de banen schrapt

Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) staat een ingrijpende reorganisatie voor de deur. Bestuurder J. Mulder van de CNV Bedrijvenbond verwacht dat tussen 500 en 800 banen verloren gaan....

De reorganisatie betekent dat ongeveer een eenvijfde tot een kwart van de 2600 banen bij de NAM verloren gaat. Naar verwachting van de CNV-bestuurder zullen de klappen vooral vallen op het hoofdkantoor in Assen. De ingreep is een gevolg van de lage olieprijs in het afgelopen halfjaar.

Mulder stelt dat de sanering bij de aardgasproducent in het verlengde ligt van de reorganisaties die grootaandeelhouder Shell binnen het eigen bedrijf doorvoert. Nam is een 50/50 joint venture van Shell en Esso. De lage olieprijs in de eerste helft van dit jaar heeft de concerns aangezet tot bezuinigingsoperaties. De olieprijs is inmiddels weliswaar weer flink gestegen, tot boven 20 dollar per vat, maar een aantal bezuinigingen wordt toch doorgevoerd.

Een woordvoerder van de NAM wilde maandag niets zeggen over de maatregelen die de directie dinsdag bekend zal maken. Volgens CNV-bestuurder Mulder zal de uitstraling van de ontslagen bij de NAM zeker een tweemaal zo groot effect hebben op de overige bedrijvigheid in het noorden van het land. Dat zou betekenen dat naast de banen bij de NAM elders nog eens ongeveer 1300 banen verloren gaan.

De bonden hebben onder het kantoorpersoneel van de NAM geen sterke positie. Bij de NAM vallen alleen de laagste 600 tot 700 functies onder een CAO. Het kantoorpersoneel valt voor het overgrote deel niet onder de CAO en kent arbeidsvoorwaarden die gekoppeld zijn aan die van Shell.

Meer over