CNV verwacht akkoord bij stakend Coberco

De wilde staking van het personeel van Friesland Coberco Dairy Foods in Leeuwarden leek dinsdag nog niet voorbij. De directie van het bedrijf was gisteravond laat nog in onderhandeling met vertegenwoordigers van de vakbonden FNV en CNV....

Sinds maandagochtend ligt de gehele productie in Leeuwarden stil. Aanleiding voor de staking is de herziene functieclassificatie die een gevolg is van de fusie van Friesland Dairy Foods en Coberco.

Het bedrijf wil alle lonen harmoniseren. Hierdoor gaan sommige werknemers er drie loonschalen op achteruit. Volgens woordvoerder P. van Dongen van Friesland Coberco is er van inkomensdaling niet direct sprake omdat ter compensatie van de lagere salarissen persoonlijke inkomenstoeslagen worden gegeven.

Het grootste probleem is volgens de stakers dat deze toeslag wel waardevast, maar niet welvaartsvast is. Als bij een volgende CAO de lonen sterker stijgen dan de inflatie, stijgt de toeslag slechts met het tempo van de prijsontwaarding.

Zij vrezen dat dit hun op lange termijn honderden guldens per jaar scheelt. Volgens Van Dongen zal het om hoogstens honderd gulden per jaar gaan.

FNV en CNV onderhandelen sinds maandag namens de werknemers met de directie, maar ze nemen de staking niet over. Hiermee zouden ze de CAO-afspraken schenden. Om dezelfde reden kunnen de bonden geen geld uitkeren uit de stakingskas.

Volgens de stakers ligt de hele productieafdeling in Leeuwarden plat doordat alle zevenhonderd productiemedewerkers staken.

Woordvoerder Van Dongen van Friesland Coberco zegt dat slechts de helft van de werknemers staakt. De omvang van de schade beschrijft hij als 'behoorlijk'. In de fabriek worden onder meer koffiemelk en babyvoeding geproduceerd.

Meer over