CMG profiteert van groei mobiele tekstberichten

Automatiseringsbedrijf CMG heeft vorig jaar kunnen profiteren van de stormachtige groei van het zenden van tekstberichten via de mobiele telefoon....

Het jaar 2000 was een slecht jaar voor de ICT-sector, maar niet voor CMG. Het Brits-Nederlandse bedrijf onderscheidt zich door een goede positie in de meest succesvolle deelterreinen van de de IT-branche; de banken- en de telecomsector. 'We hebben een buitengewoon goed jaar achter de rug', zei Stutterheim maandag bij de presentatie van de jaarcijfers. 'CMG is de witte raaf onder de ICT-resultaten.'

CMG zag de omzet met 42 procent stijgen naar 1,3 miljard euro (2,9 miljard gulden). Ruim 60 procent van die stijging is te danken aan overnames. De autonome groei bedroeg 12,5 procent.

De belangrijkste overname van 2000 was Admiral. CMG betaalde ruim 5 miljard gulden voor deze Britse automatiseerder. De resultaten van Admiral tellen voor zeven maanden mee in de jaarcijfers van CMG. Vooral de dienstverlening aan de overheid en de bankensector zit daardoor dit jaar stevig in de lift.

Wel drukt de overname van Admiral de nettowinst van de automatiseerder. Op de balans prijkt een kleine 4 miljard gulden aan betaalde 'goodwill', die over 20 jaar wordt afgeschreven. Dat scheelt over 2000 al 122 miljoen gulden op de nettowinst. Volgend jaar bedraagt deze post bijna 210 miljoen. Analisten maken zich geen zorgen. Zij kijken naar de winst voor afschrijving van de goodwill. Die is in 2000 met 36 procent gestegen.

CMG merkt dat de vraag naar managementsoftware van bedrijven als SAP weer aantrekt. De producten van het geplaagde softwarebedrijf Baan winnen niet aan populariteit. 'Onze Baan-specialisten zijn we aan het omscholen', zegt directeur T. Rusting.

Ondanks tegenvallende resultaten in Frankrijk en Duitsland, viel de operationele marge met 15,5 procent beter uit dan verwacht. Dat is vooral te danken aan de explosieve groei van de verkoop van SMS-software.

Het bedrijf verwacht veel van mobiele diensten. Het komende jaar gaan telecom-operators de capaciteit voor tekstberichten uitbreiden. De SMS-software is iets waar de noodlijdende telecom-branche nog wel in investeert, omdat het - anders dan bijvoorbeeld futuristische technieken als GPRS en UMTS - direct geld oplevert. CMG vaart er wel bij. Maar de groeiexplosie van SMS-activiteiten van de afgelopen twee jaar, kan niet voortduren. De telecomactiviteiten zullen dit jaar met 50 procent groeien, verwacht het bedrijf. Ook de marges komen onder druk, doordat CMG meer gaat investeren in onderzoek.

Het werven en vasthouden van personeel blijft een probleem. In het derde kwartaal - na de overname van Admiral - steeg het verloop van het personeel tot boven de 20 procent. Om mensen aan zich te binden, wil CMG binnenkort een nieuw optieplan invoeren.

De gewone salarissen groeien ook fors. In 2000 kregen de medewerkers in Nederland gemiddeld 10 procent meer loon. De raad van bestuur is er volgens Stutterheim op achteruit gegaan. De bestuurders worden onder meer gewaardeerd op basis van de winst per aandeel. 'Die is door de overname van Admiral afgenomen.'

Meer over