CMG krijgt weer tik op matte beursdag

Aan de neergang van CMG lijkt maar geen einde te komen. Het aandeel van de automatiseerder was begin april nog een dikke 4 euro waard, maar noteert ruim een maand later slechts 2,24 euro....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

De oorzaak van de daling is te vinden bij de Britse branchegenoot Logica. Deze onderneming heeft dit jaar al twee winstwaarschuwingen de deur uitgedaan. De markt voor IT-diensten blijft aanmodderen, blijkt uit de berichten van Logica. Voor beleggers aanleiding om ook het aandeel CMG in de verkoop te doen. De meest recente waarschuwing van Logica - vorige week donderdag - moest CMG vrijdag bekopen met een daling van 13 procent.

Maandag ging er nogmaals 6,7 procent van de koers af, omdat analisten van UBS en Lehman Brothers naar aanleiding van de waarschuwing van Logica hun verwachtingen verlaagden. 'De bodem onder CMG is weggeslagen', constateert een beurshandelaar. 'Er zijn enkel verkopers in de markt en heel weinig biedingen. Dan kan de koers snel wegzakken.' Als woensdag de aandeelhouders van CMG bijeenkomen, zal waarschijnlijk duidelijk worden of de verlagingen overeenstemmen met de echte cijfers.

Met de aderlating was CMG een uitzondering op een verder matte beurs. Bij lage omzetten dikte de AEX 0,6 procent aan op 493,67 punten. Midkap-index AMX noteerde een winstje van 0,4 procent op 514,21 punten.

Tot de belangrijkste winnaars behoorden KPN, KPNQwest, Getronics en Unilever. KPN hield overigens van zijn aanvankelijke winst van 5 procent aan het einde van de dag nog 1,2 procent over. Volgens analisten van Credit Suisse First Boston is KPN de laatste weken wel erg gestraft en zal het aandeel de komende dagen iets kunnen herstellen.

Ordina behoorde met een daling van 2,7 procent tot de verliezers, omdat analisten van Dexia de verwachtingen voor de automatiseerder hadden verlaagd.

Lokaal fonds Sligro beleefde een prettige dag. De handelshuis zag zijn koers naar de hoogste notering van de laatste twaalf maanden stijgen: 40,90 euro. Een jaar geleden stond Sligro nog op zo'n 26 euro.

Euronext meldde voorbeurs dat de kwartaalomzet met 4,1 procent is gestegen. Het aandeel verloor 0,8 procent op 23,91 euro.

Meer over