CMG glijdt verder weg op expiratiedag

Net als een dag eerder hadden professionele optiehandelaren de Amsterdamse beurs vrijdag in hun greep. Elke maand lopen er optiecontracten af in AEX- en Midkapfondsen, maar de expiraties in januari, april, juli en oktober zijn het belangrijkst - dan komt er voor alle optie-fondsen een eind aan een serie....

'Kijk naar ING', zegt een handelaar van een effectenbank. 'Op het allerlaatst is de koers naar precies 75 euro getrokken. Dat is niet toevallig. Professionele partijen proberen hun posities zo gunstig mogelijk af te sluiten.' Onder invloed van dit duw- en trekwerk verloor de AEX-index 4,09 punten, om te sluiten op 580,80 punten.

Hoewel de verschuivingen niet spectaculair waren, maakten enkele aandelen op het laatst vreemde bokkesprongen. Glasvezelbedrijf Versatel schoot naar een verlies van 10 procent tot 4,13 euro, terwijl branchegenoot KPNQwest een winst zag verdampen. Het fonds, dat maandag kwartaalcijfers brengt, sloot onveranderd op 10,60.

Onder de zwaargewichten waren ING en Unilever de belangrijkste dalers. De bankverzekeraar verloor 2,15 euro (2,8 procent) tot 75 euro, terwijl het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern 1,35 euro (2,2 procent) inleverde tot 60,05 euro. Ook Unilever komt volgende week met cijfers.

Beleggers toonden zich not amused over UPC. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde zijn rapportcijfer over UPC's schulden tot 'Caa1' en 'B1'. Dit betekent dat het risico dat UPC zijn verplichtingen niet kan nakomen, volgens het bureau groter is geworden. Het bedrijf zelf toonde zich 'zeer teleurgesteld' over de analyse van Moody's.

Het aandeel UPC kelderde aanvankelijk met 14 procent, maar dankzij een miraculeuze eindsprint - wellicht met dank aan de optiebeurs - bleef het verlies beperkt tot 2,2 procent, met als slot 6,32 euro. 'Het is een gokfonds', zegt de handelaar. 'Ik blijf er met mijn handen vanaf.'

Handelshuis Buhrmann toonde licht herstel na de omstreden winstwaarschuwing van woensdag, en het tumult dat daarop volgde. Het aandeel won 66 eurocent ofwel 3,5 procent tot 19,61 euro. Winnaar onder de hoofdfondsen was echter Wolters Kluwer, dat door Goldman Sachs werd gebombardeerd tot een favoriet in de Europese media-sector. De uitgever steeg 1,17 euro (3,8 procent) tot 31,94 euro.

In de Midkap leed automatiseerder CMG opnieuw onder zijn omzetwaarschuwing van donderdag; het fonds verloor 4,9 procent tot 5,85. CMG verloor dit jaar tot dusver 60,6 procent, en is daarmee het slechtst presterende Midkap-fonds. Het sterkst gestegen is ASM International, met een koerswinst van 122 procent.

Meer over