CMG diep in het rood na afschrijving

De Brits-Nederlandse automatiseerder CMG is diep in de rode cijfers beland door een eenmalige afwaardering van bezittingen. Ook zonder deze boekhoudkundige ingreep kelderde de winst echter fors....

Van onze verslaggever

CMG, binnenkort onderdeel van de AEX-index, boekt in een klap 910 miljoen euro aan goodwill af, die het onder meer betaalde voor het Britse Admiral. Dit bedrijf werd in 2000 overgenomen voor 1,4 miljard pond (2,3 miljard euro).

'Admiral is gekocht in de tijd dat er waanzinnige prijzen werden betaald', zegt analist Jan-Hein Arts van Insinger de Beaufort. 'De waarde is flink gekelderd.' CMG zegt trots te zijn op deze manier van boekhouden - het bedrijf duldt geen 'lucht' in zijn balans.

Operationeel ondervond CMG duidelijk hinder van de teruggang in de ICT-sector. De winst voor belastingen - exclusief bijzondere posten - halveerde ruimschoots, van 117 miljoen naar 40,4 miljoen pond (65 miljoen euro).

CMG haalt 85 procent van zijn totale omzet (vorig jaar 1,48 miljard euro) uit 'klassieke' automatiseringsprojecten. Het bedrijf heeft een sterke positie in de financiële wereld en bij de overheid. 'De winstmarges staan nog steeds onder druk omdat we medewerkers thuis hebben zitten', zegt topman Cor Stutterheim. 'We geven klanten kortingen, bijvoorbeeld in de vorm van extra werk, maar onze tarieven verlagen we niet.'

Over de divisie Wireless Data Solutions (WDS) is CMG optimistisch. Dit onderdeel, sinds kort weer winstgevend, levert sms-software aan ruim honderd aanbieders van mobiele telefonie. Zo beheerst CMG met concurrent Logica de markt. In Europa neemt de groei van het sms-verkeer af. Dit wordt deels gecompenseerd door Azië, waar de markt nog niet is verzadigd.

CMG richt zich steeds meer op multimedia messaging (mms), de opvolger van sms. Via mms kunnen gebruikers ook plaatjes, geluid en tekst naar elkaar zenden. De omzet van de divisie WDS kan dit jaar met 20 procent omhoog.

Bijna drie weken geleden sleepte CMG de grootste order binnen die het ooit in de telecomsector kreeg. Het conglomeraat Hutchison gaat met CMG-software mms-diensten opzetten. Dit kan CMG de komende vijf jaar 325 miljoen euro omzet opleveren. 'CMG doet het tot dusver goed', zegt analist Arts. 'Dit jaar worden de orders vergeven. Het verschil met de sms-markt is dat de concurrentie is verhevigd. Ook Ericsson en Nokia mengen zich in de strijd. CMG heeft echter al drie operators gestrikt.' CMG sloot eerder overeenkomsten met Telia en Telenor.

Meer over