CLT-Ufa valt publieke zenders aan

CLT-topman R. SAUTTER zet de aanval in op de publieke zenders. 'Vergeleken met andere Europese landen heeft de Nederlandse publieke omroep een groot marktaandeel....

PRESIDENT R. Sautter van het Duits-Luxemburgse mediaconcern CLT-Ufa richt zijn pijlen op de Nederlandse publieke omroep. Hij vergroot zijn aandeel in de Holland Media Groep (RTL 4, RTL 5 en Veronica) fors en kondigt bovendien in een toelichting aan zwaarder te zullen investeren in de programmering van RTL 4.

'Het komende televisieseizoen wordt spannend. Het marktaandeel van de HMG-zenders moet omhoog en dat kan alleen als we sterker gaan programmeren.' Om die reden blijft de komende jaren een groter deel van de HMG-winst in Nederland hangen.

Sautter, verantwoordelijk voor een omzet van zes miljard gulden dankzij 22 televisiestations in acht landen, ziet in Nederland nog groeimogelijkheden door kijkers weg te halen bij Nederland 1, 2 en 3. 'Vergeleken met andere Europese landen heeft de Nederlandse publieke omroep een groot marktaandeel. Zij heeft wat mij betreft haar finale aandeel nog niet bereikt: dat kan nog omlaag.'

Hij denkt dit te kunnen realiseren door meer geld te steken in het programmabudget van RTL 4 en dat station opnieuw als brede amusementszender te profileren. Het afgelopen jaar probeerde RTL 4 vergeefs een jonger publiek te bereiken.

'Het kan niet zo zijn dat RTL op Veronica gaat lijken. HMG-stations moeten complementair zijn aan elkaar: Veronica gaat zich nog meer op jongeren richten en RTL 4 en 5 zoeken een eigen segment. Het gezamelijke marktaandeel kan dan weer omhoog naar 34 of 35 procent.'

Een plan van concurrent SBS 6, die volgend jaar een tweede zender wil lanceren meer gericht op vrouwen, neemt Sautter niet serieus. 'Ik zie dat niet slagen. Er is op de Nederlandse markt geen ruimte voor een nieuwe zender. Dat hebben we met Sport 7 gezien en dat zien we nu met TV 10. Ik geloof niet dat SBS 7 een ernstige bedreiging wordt.' Sautter deelt de verwachting van de HMG-directie tachtig miljoen gulden winst te zullen maken in 2000.

Dan moet de directie volgens hem wel de kans krijgen een ingrijpend reorganisatieplan door te voeren. Voor de ondernemingskamer in Amsterdam moet HMG-topman P. Porsius zich vanmiddag verantwoorden over de invoering van dit plan.

De zaak is aangespannen door de ondernemingsraad die meent dat Porsius maatregelen doorvoert zonder advies af te wachten van de OR. Dat is in strijd met de Wet op de Ondernemingsraden. Belangrijk onderdeel van de bezuinigingen, dertig gedwongen ontslagen, moest Porsius vorige week al intrekken onder druk van het personeel.

Sautter: 'Ik heb binnenkort een gesprek met de leden van de ondernemingsraad. Ik zal hen vertellen dat Porsius de steun geniet van de aandeelhouders. Hij is door ons aangenomen om een reorganisatie door te voeren en wij wisten dat het pijnlijk zou worden. De manier waarop hij het plan heeft gepresenteerd is wat bruut geweest, maar de boodschap blijft hetzelfde. Vergeleken met mijn andere problemen in Europa, de lancering van digitale televisie in Duitsland en van Channel 5 in Engeland, is de 'Hollandse kwestie' voor CLT-Ufa easy to handle.

Noël van Bemmel

Meer over