Clowneske uniseks is de nieuwe norm

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Jossinne Modderman en Arno Kantelberg
null Beeld .
Beeld .

Jossine Modderman:

Teneinde op de hoogte te blijven van de stijlkeuze van BN'ers kijk ik elke week naar de rapportcijfers - of in het geval van laatstgenoemd blad: champagneglaasjes - die zij krijgen in Story en Privé. Ben ik het deerlijk oneens met modemeesters Paul Schulten en Vincent Frederiks, dan is mijn dag goed. Ik neem als voorbeeld bovenstaand duo, Kiki van Deursen en Carolien Borgers. Het tweetal kreeg van kledingkeurslager Frederiks de gevreesde kapotte glaasjes - symbool voor smakeloosheid. Wat vind ik ervan? De malle streepsalopette is Borgers vergeven, want zij is een cabaretier. Actrice Van Deursen is echter een toonbeeld van humor én klasse in haar vintageoverhemd-robe van, ik weet het bíjna zeker, Tommy Hilfiger. Kijk, als torenhoge mode op de rode loper niet jouw ding is, moet je het hebben van je eigen creativiteit. En die laat Kiek hier optimaal zien. Deze jurk past bij het uitgavepatroon van een millennial die liever geld spendeert aan een reis in Zuidoost-Azië dan aan een designgarderobe. En het leukste zit verborgen: onder haar jurk piept nog net een gouden pump uit, met daarin een gouden sokje. Frederiks noemde het 'totaal uit de mode. Vreselijk, wat een misser.' Gouden loafers zijn nooit uit de mode. Ook niet in de mode trouwens. Het heeft niks met mode te maken, maar met stijl. Het eerste kun je kopen, het tweede heb je. Maar dat wist u al.

null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

Arno Kantelberg:

De wat moeilijk kijkende jongeman hiernaast is Tim Hofman, de BNN-beambte die zich ook als dichter manifesteert. In deze krant werden de rijmpjes van debutant Hofman tot aan de wortels afgefikt, maar ik ben dol op pretentieloos light verse, dus mijn zegen heeft-ie.

De jonge dichter lijkt hier een babyblauwe wielerbroek met voetbalkousen in dezelfde kleur te dragen, maar wie goed kijkt, ziet een broek uit één stuk met mathematisch afgestemde scheuren op kniehoogte. Zulke scheuren had ik ook toen ik 16 was, tot ergernis van mijn moeder, die de broek stiekem verscheurde en daar de droogtrommel de schuld van gaf ('nu kun je hem niet meer aan').

Tim is geen 16 meer, maar dat maakt heden ten dage niet meer uit. Sleutelwoorden in de garderobe van de jongvolwassene die zich cultureel voorlijk weet, zijn 'jaren tachtig' en 'pastel'. Dat was ooit je reinste camp (let ook op de kermisriem), maar sinds de hipsterrevolutie hand in gaat met genderbending is clowneske uniseks de nieuwe norm - roze-witte sneakers, waarom ook niet? Het is niet mijn stijl, maar wel dartel en speels als zijn versjes, en jongeheer Hofman kan zich altijd vastklampen aan de woorden van Drs. P, de grootste aller plezierdichters: Hep is niep liperair, wap u hier leesp / Maar rijmp dan poch maar smeppeloos op Weesp.

null Beeld MMP
Beeld MMP
Meer over