Clinton prijst NBA-speler die uit kast durft te komen

Voor het eerst heeft een homoseksuele topsporter in de VS zijn geaardheid onthuld. De basketbalspeler Jason Collins (34) is maandag uit de kast gekomen in een column in het tijdschrift Sports Illustrated.

LOS ANGELES - Nooit eerder is een mannelijke speler in een de van de 'grote vier' sporten - basketbal, honkbal, American football en ijshockey - uit de kast gekomen. Collins' besluit wordt als een doorbraak beschouwd. Luttele uren na de publicatie regende het - veelal positieve - reacties op Twitter en Facebook.


'Ik zou liever niet het kind zijn dat in een klaslokaal zijn hand opsteekt en zegt: ik ben anders', schrijft Collins, een gewaardeerde speler in de profliga NBA. 'Als het aan mij zou liggen, had iemand anders dit allang gedaan. Maar dat is niet gebeurd.'


De diepgelovige basketballer zegt zich 'gezegend' te voelen nu hij zichzelf kan zijn. Het is echter wel de vraag of hij nog werk zal vinden; Collins zit momenteel zonder club.


In de column vertelt hij hoe zijn familie en vrienden hem meteen hebben geaccepteerd. Over mogelijke reacties binnen de sportwereld zwijgt hij.


Oud-president Bill Clinton prees hem om zijn moed: 'Dit is een belangrijk moment, voor de profsport en voor de homo-emancipatie.' Eerder liet NBA-voorzitter David Stern al weten dat zijn organisatie alles zal doen om homoseksuele spelers te ondersteunen.

undefined

Meer over