Clinton overweegt nu handvol vicepresidentskandidaten

Hillary Clinton heeft het aantal vicepresidentskandidaten teruggebracht tot slechts een handvol. In haar shortlist staat zoals verwacht de progressieve senator Elizabeth Warren. Ook senator Tim Kaine en de latino-minister van Volkshuisvesting Julian Castro hebben de strenge selectie overleefd. Clintons rivaal Bernie Sanders staat niet op de lijst. Dit meldt het persbureau AP.

Minister Castro en Clinton Beeld null
Minister Castro en Clinton

Het persbureau baseert zich op bronnen in de Democratische partij en in de campagne van Clinton.

Clintons zoektocht naar een geschikte kandidaat duurt al weken. Ze overwoog aanvankelijk meer dan twintig politici als running mate om het op te nemen tegen Donald Trump. Nadat de voorverkiezingen vorige week waren afgelopen, is de lijst flink teruggebracht.

De Clinton-campagne heeft inmiddels contact opgenomen met de handvol kandidaten die nu worden overwogen. Zij zullen binnenkort worden gehoord door haar team dat op zoek is naar een geschikte running mate. Ook moeten de kandidaten informatie overdragen, onder andere over hun verleden.

Op deze manier moet voorkomen worden dat er alsnog lijken uit de kast komen als Clinton een kandidaat heeft gekozen. Senator Sherrod Brown uit Ohio werd ook lange tijd overwogen maar het is onduidelijk of hij nog steeds een serieuze kandidaat is. Hetzelfde geldt voor senator Corey Booker uit New Jersey.

Warren wordt al weken genoemd als de meest waarschijnlijke kandidaat. De speculaties over haar kandidatuur namen vorige week toe toen ze het hoofdkwartier van Clinton in Brooklyn bezocht. Sommige adviseurs van Clinton willen dat ze iemand kiest die Democratische kiezers flink zal aansporen om voor haar te stemmen. Een vrouw, een progressieve politicus of een kandidaat uit een minderheidsgroep zou hiervoor kunnen zorgen.

Twee vrouwen in Witte Huis

Aan de speculaties over senator Elizabeth Warren als running mate van Hillary Clinton komt maar geen einde. Maar is supermacht Amerika er wel klaar voor om geleid te worden door twee vrouwen? En gaat Clinton de gok wagen? Lees in dit stuk van Volkskrant-verslaggever Stieven Ramdharie over de voor-en nadelen van Warren.

Centrumkandidaat

Andere adviseurs vinden echter dat ze een gematigde centrumkandidaat moet kiezen. Vanwege de impopulariteit van Trump zou Clinton zo veel onafhankelijke en Republikeinse kiezers voor zich winnen. Senator Kaine is zo'n gematigde kandidaat. Voordeel is ook dat hij afkomstig is uit een 'swing state' die cruciaal zal zijn bij de verkiezingen. President Obama overwoog Kaine ook in 2008. Hij koos uiteindelijk voor Joe Biden.

De 41-jarige Castro uit Texas zou voor meer jeugdigheid kunnen zorgen in de Democratische ticket. Als hij het wordt, zal hij de eerste latino zijn die door een van de twee grote partijen wordt gekozen als running mate. Obama koos hem in 2014 als minister. Hij was toen burgemeester van San Antonio.

De keuze van Obama werd toen gezien als een poging van de president om Castro's bekendheid te vergroten, zodat hij in 2016 als een geschikte vicepresidentskandidaat zou worden gezien. Met een keuze voor Castro zou Clinton nog meer latinokiezers aan zich binden. Ruim tachtig procent van de latino's heeft, zo blijkt uit nieuwe opiniepeilingen, een negatief oordeel over Trump.

Senator Tim Kaine van Virginia heeft de short list gehaald van Clinton. Beeld null
Senator Tim Kaine van Virginia heeft de short list gehaald van Clinton.
Meer over