Clinton kan nominatie binnenslepen en 'zwarte doos' in operatiekamer AMC

In de VS vinden vandaag de laatste voorverkiezingen plaats. De Democratische kandidaat Hillary Clinton heeft volgens persbureau AP genoeg gedelegeerden om de nominatie binnen te slepen. Verder presenteert de Europese Commissie een voorstel om landen die migranten niet terugnemen te straffen. En het AMC plaatst een 'zwarte doos' in de operatiekamer om de patiëntveiligheid te vergroten.

Hillary Clinton heeft genoeg gedelegeerden voor de nominatie, zo bleek vannacht. Beeld reuters
Hillary Clinton heeft genoeg gedelegeerden voor de nominatie, zo bleek vannacht.Beeld reuters

Terwijl u sliep

AMC plaatst 'zwarte doos' in operatiekamer om patiëntveiligheid te verhogen
Het AMC in Amsterdam installeert morgen als eerste Nederlandse ziekenhuis een volledig werkende 'zwarte doos' in een van zijn twintig operatiekamers. Net als in de luchtvaart worden tijdens operaties met de zwarte doos alle gegevens over de patiënt en de operatiekamer bijgehouden en geanalyseerd. Chirurgen willen zo de patiëntveiligheid verhogen.

'Hillary Clinton heeft genoeg gedelegeerden voor nominatie'
Hillary Clinton heeft genoeg toezeggingen van gedelegeerden om als winnaar uit de bus te komen bij de Democratische voorverkiezingen in de Verenigde Staten. Dat meldt persbureau AP.

Nederland werkte mee aan uitlokking door VS, Kamer onjuist geïnformeerd
Toenmalig minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft de Kamer onjuist en onvolledig geïnformeerd over een illegale Amerikaanse undercoveroperatie gericht tegen een Nederlandse oud-militair.

Kamer overstag: toch 20 uur les voor docent
Een Kamermeerderheid zal vandaag, na drie eerdere pogingen, het streven steunen naar maximaal 20 lesuren voor een fulltime-docent in het voortgezet onderwijs en maximaal acht dagdelen lesgeven voor een voltijds leraar in het basisonderwijs.

Europese Commissie straft land dat migranten niet terugneemt
De Europese Commissie wil landen in Afrika en het Midden-Oosten straffen als ze niet meewerken hun kansloze migranten in Europa terug te nemen. Het gaat om financiële sancties (minder ontwikkelingshulp), maar ook het terugdraaien van handelsvoordelen, de stopzetting van studentenuitwisselingen en het weer invoeren van visabeperkingen behoren tot de mogelijkheden.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Vandaag in het nieuws

Vandaag vinden in de VS de laatste voorverkiezingen plaats, onder meer in de staten New Jersey en Californië. De Democratische kandidaat Hillary Clinton heeft volgens persbureau AP genoeg gedelegeerden om de nominatie binnen te slepen, toch belooft het een hard gevecht te worden. Verder presenteert de Europese Commissie een voorstel om landen die migranten niet terugnemen te straffen. En als het weer een beetje meezit, maakt de Joint Strike Fighter een eerste rondvlucht boven Nederland.

Aanraders van de redactie

Hoe een wiet- en lsdverkoper in de Amerikaanse cel belandde
Oud-militair Marc Willems boert goed met de verkoop van hasj, wiet en lsd via internet. Totdat hij wordt 'verraden' door zijn oude legermaatje - en wordt uitgeleverd aan de VS. 'Justitie had me gewoon hier moeten straffen.' Een reconstructie. (+)

Chinese voetbalarm reikt al maar verder
Met de overname van de Italiaanse topclub Inter Milaan laat China opnieuw zijn voetbalambities zien. (+)

Het wordt een hard gevecht voor Hillary
Ze mag de gedoodverfde Democratische kandidaat zijn, Hillary Clinton wordt van links én rechts bestookt. Gevolg: ze wordt steeds minder presidentieel en steeds meer een straatvechter. (+)

Spits Sergio Aguero van Manchester City neemt tijdens het Chinese staatsbezoek een selfie met de Chinese president Xi Jinping en de Britse premier David Cameron. Beeld PA
Spits Sergio Aguero van Manchester City neemt tijdens het Chinese staatsbezoek een selfie met de Chinese president Xi Jinping en de Britse premier David Cameron.Beeld PA
Hillary Clinton bij een campagnebijeenkomst in Californië. Beeld ap
Hillary Clinton bij een campagnebijeenkomst in Californië.Beeld ap

Fluiten is sluiten?, bij de NS
Treindeuren moeten van de NS onverbiddelijk dicht na het fluitje. Voor de veiligheid, tegen vertraging. Maar, zegt een conducteur: 'Het gaat toch tegen je gevoel in.' (+)

We willen keerzijde Gouden Eeuw niet zien
Sylvana Simons heeft de nodige kritiek gekregen op haar besluit voor DENK de politiek in te gaan, vanwege het standpunt aangaande de Armeense genocide, die het Duitse parlement toevallig nu net officieel heeft erkend. Die kritiek op Simons is zeker niet onterecht, maar opmerkelijk genoeg heeft dat niet geleid tot enige autochtone zelfreflectie over de omgang met ons eígen pijnlijk nationaal verleden.

Sheila Sitalsing: Ard van der Steur is een 'kanjer'
Over Ard van der Steur hoor je weleens gemopper bij ons in de straat. De man zou een staatsrechtelijke nul zijn, ongeschikt voor het ministerschap dat hij nu al ruim een jaar met hartstochtelijke ijver vervult. Omhooggevallen - of eigenlijk omlaag, want hoger dan Kamerlid kun je niet worden in dit land, al zien heel wat Kamerleden en Ard van der Steur zelf dat mogelijk anders. (+)

Maandag op station Utrecht Centraal: een reiziger haast zich om nog net haar trein te halen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Maandag op station Utrecht Centraal: een reiziger haast zich om nog net haar trein te halen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Koloniaal gezelschap op Java, met op de achtergrond drie bedienden. Periode 1924- 1928. Beeld Prentenkabinet Leiden
Koloniaal gezelschap op Java, met op de achtergrond drie bedienden. Periode 1924- 1928.Beeld Prentenkabinet Leiden
Ard van der Steur. Beeld anp
Ard van der Steur.Beeld anp
Meer over