Clinton kan Netanyahu niet hard aanpakken

De Amerikaanse regering heeft de Israëlische premier Netanyahu tot eind mei de tijd gegeven om na te denken over het voorstel om 13 procent van de Westoever over te dragen aan de Palestijnen....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

President Clinton heeft minister Albright daarnaast opdracht gegeven in de komende twee weken te onderzoeken op welke wijze de vredesbesprekingen tussen de Israëli's en de Palestijnen hervat kunnen worden.

In dat kader ontmoet Albright woensdag in Washington Netanyahu, die een vijfdaags bezoek aan de VS brengt. De Israëlische premier verzet zich met krachtig tegen dit plan en dat is de reden dat een onder voorbehoud geplande ontmoeting tussen Netanyahu en PLO-leider Arafat is opgeschort.

De Amerikaanse president zei maandag vanzelfsprekend teleurgesteld te zijn door de impasse in het vredesoverleg, maar hij wilde daar nog geen definitieve conclusies aan verbinden. Clinton en Albright willen in ieder geval voorlopig nog nauw betrokken blijven bij het uiterst moeizaam verlopende beraad tussen Israëli's en Palestijnen.

Veel ruimte om Netanyahu werkelijk onder druk te zetten heeft Clinton niet. De overgrote meerderheid van de Senaat (81 van de 100 senatoren) hebben Clinton in een brief daartegen gewaarschuwd. Een tweede, soortgelijke brief ontving de president van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich.

Netanyahu weet zich gesteund door de Republikeinse meerderheid in het Congres en een groot deel van de Democraten. Dat draagvlak in de VS wordt door de in Amerika opgegroeide Netanyahu zorgvuldig gekoesterd. Hij zal vanaf woensdag een reeks spreekbeurten houden en deelnemen aan een conferentie van het American Israel Public Affairs Committee, een joodse lobby- en belangenbehartigings organisatie.

Clinton zal zich niet rechtstreeks met Netanyahu verstaan. Als de Israëlische premier aankomt in Washington, is de president vertrokken naar Europa voor bezoeken aan Groot-Brittannië en Duitsland. In juni gaat hij naar China en daarom is eind mei een alternatieve datum voor een mogelijke Israëlisch-Palestijnse top onder Clintons supervisie.

Enige politieke ruimte om Netanyahu onder druk te zetten heeft Clinton wel. Uit opinieonderzoek van het Israel Policy Forum blijkt dat 80 procent van de Amerikaanse joden het Midden-Oostenbeleid van Clinton en Albright steunt. Ook het ultimatum dat Israëlische troepen minimaal 13 procent van de Westoever moeten afstaan wordt gesteund.

De voorzichtige wijze waarop de president de partijen bij elkaar tracht te brengen wordt gewaardeerd. In het onderzoek wordt een subtiel verschil gemaakt tussen het uitoefenen van druk op Israël als land en op premier Netanyahu. Druk op Israël vinden de meesten niet aanvaardbaar, maar het uitoefenen van pressie op de premier wordt door een kleine meerderheid wel gesteund.

Meer over