Clinton is haar wekenlange voorsprong op Trump kwijt

De wekenlange voorsprong van Hillary Clinton op Donald Trump lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Landelijk staan ze nu gelijk: 40 procent. Trump gaat in twee cruciale staten, Florida en Pennsylvania, zelfs aan kop. In een derde, Ohio, zijn ze verwikkeld in een nek-aan-nekrace. Dit blijkt uit drie nieuwe peilingen. Clinton lijkt duidelijk te lijden onder het FBI-onderzoek naar haar mailschandaal.

Donald Trump met zijn vrouw Melania.Beeld AP

De peilingen, van Quinnipiac, het Marist Institute en The New York Times, werden gehouden toen de FBI oordeelde dat Clinton 'zeer roekeloos' was omgegaan met staatsgeheimen toen ze gebruikmaakte als minister van een privémail.

De omslag in de peilingen is zeer goed nieuws voor Trump, zo vlak voor de Republikeinse conventie die maandag begint in Cleveland. Op vrijdag neemt hij ook zijn belangrijkste besluit tot nu toe: de keuze van een vicepresidentskandidaat. In de Republikeinse partij nam de zenuwachtigheid de afgelopen weken flink toe omdat Clinton landelijk voortdurend aan kop ging met zes tot zelfs twaalf procent.

Ook in de belangrijkste swing states, die traditioneel beide kanten kunnen opgaan, had de Democrate een voorsprong. In Florida had Clinton zelfs een voorsprong van acht tot 11 procent. De goede score van Trump is opmerkelijk omdat hij nog nauwelijks geld uitgeeft aan dure aanvalsvideo's.

Clinton heeft al miljoenen dollars uitgegeven, met name in Ohio, om Trump al in een vroege fase van de campagne op achterstand te zetten. In de afgelopen twaalf verkiezingen, dus sinds 1964, heeft Ohio altijd de winnaar gekozen. Geen enkele Republikein werd in de afgelopen decennia president zonder Ohio te winnen. De strategie van Clinton leek heel goed te werken, tot deze week.

Nog 118 dagen te gaan

De partijconventies naderen. Maar grote delen van het Democratische en Republikeinse electoraat zijn nog altijd ontevreden over hun kandidaat. De een blunderde met staatsgeheimen (Clinton), de ander haalt een Disney-film aan (Trump) om zijn gelijk te krijgen. Lees deze tussenstand in de bizarre race van Volkskrant-verslaggever Stieven Ramdharie. Er zijn nog 118 dagen te gaan.

Hard onderuit

Trump verspilde dan ook geen seconde om zijn tegenstander fel aan te vallen. 'Ondanks de dagelijkse uitgave van 500 duizend dollar aan alleen al aanvalsvideo's, gaat Crooked Hillary hard onderuit', aldus Trump in een tweet. 'Het had nul invloed. Zielig.'

Clintons campagne reageerde door te zeggen dat ze altijd wel hadden verwacht dat de voorsprong kleiner zou worden in de aanloop naar de conventies. Landelijk is de voorsprong van Clinton flink geslonken. In de peiling van The New York Times is ze de zes procent zelfs kwijtgeraakt. In de peiling van McClatchy-Marist heeft ze nog een voorsprong van drie procent. Clinton staat op 42 procent en Trump op 39 procent.

Maar omdat het verschil valt binnen de foutenmarge, is de race landelijk nu een nek-aan-nekrace. Een andere peiling, van The Economist/YouGov, laat dezelfde trend zien: Clinton 40 procent, Trump 37 procent.

Opmerkelijker zijn de resultaten in drie belangrijke 'swing states': Florida, Ohio en Pennsylvania. De strijd is hier nu niet meer te voorspellen. In alle drie is Clinton nu, vergeleken met drie weken geleden, naar beneden geduikeld. De belangrijkste reden volgens de Quinnipiac-peilers: kiezers vinden haar minder eerlijk. Ook als het gaat om morele waarden en normen, verliest ze flink aan terrein.

Minder eerlijk

Zo heeft Clinton de voorsprong van acht procent in Florida helemaal verloren. Trump staat op 42 procent en Clinton op 39 procent. In Ohio staan ze beiden op 41 procent. En in Pennsylvania leidt Trump met 43 procent, tegen 41 procent voor Clinton.

'Hoewel er geen direct verband is tussen haar verlies in Florida en het besluit van het ministerie van Justitie om haar niet te vervolgen, heeft ze terrein verloren als het gaat om eerlijkheid', zegt Peter Brown, adjunct-directeur van Quinnipiac. De kiezers vinden Trump eerlijker en ze vertrouwen hem meer. 'Het slechte nieuws is dat dit niet verdwijnt', zegt Lee Mirringoff, directeur van opiniepeiler Marist Institute, over Clintons mailschandaal.

Trump maakt handig gebruik van Clintons 'FBI-probleem' door haar dagelijks voor 'leugenaar' uit te maken. Geen presidentskandidaat is ooit door de FBI zo flink bekritiseerd. 'Donald Trump gaat de Republikeinse conventie in met een klein voordeel in de drie belangrijkste swing states van het land', zo vat Brown van Quinnipiac Trumps positie nu samen. 'Hij heeft haar voorsprong in Florida weggevaagd. Hij heeft een veel betere positie in de strijd in Florida en Pennsylvania. En hij is in een spannende strijd verwikkeld in Ohio.'

Meer over