Clinton geeft nu iedereen schuld van verlies: Facebook, de partij en 'duizend Russische spionnen'

Hillary Clinton blijft tobben met haar verkiezingsnederlaag. Gaf ze tot nu toe de Russen en FBI-directeur James Comey de schuld van haar verlies, nu heeft Clinton nieuwe boosdoeners gevonden. Facebook bijvoorbeeld. En al dat 'fake-nieuws' dat over haar werd verspreid. Ook de media en haar partij zouden debet zijn aan haar debacle. Volgens Clinton waren zelfs 'duizend Russische spionnen' in de weer om 'fake news' over haar rond te strooien.

Hillary Clinton groet haar aanhangers.Beeld AFP

De voormalige presidentskandidaat deed haar ontboezemingen woensdag tijdens een conferentie in Californië.

'De overgrote meerderheid van het nieuws over mij op Facebook was nep', aldus Clinton zonder blikken of blozen op de bijeenkomst van techsite Recode. 'Duizend Russische spionnen waren bezig met het verspreiden van deze berichten als onderdeel van een informatie-oorlog.' Clintons opmerkelijke beschuldigingen leidden direct tot gefronste wenkbrauwen, onder zowel Democraten als Republikeinen. President Trump greep haar woorden donderdag dankbaar aan om Clinton uit te maken voor een slechte verliezer die de schuld niet bij zichzelf zocht.

Trump haalde opnieuw de pesterige bijnaam van stal, 'Crooked Hillary', die hij de Democrate had gegeven tijdens de verkiezingscampagne. 'Oneerlijke Hillary geeft nu iedereen de schuld, maar niet zichzelf', tweette de president meteen nadat hij de beelden van Clinton had gezien. 'Ze weigert nog altijd te erkennen dat ze een vreselijke kandidaat was. Ze valt nu Facebook en zelfs de Democaten en het partijbestuur aan.'

Clinton is tot nu toe niet zo ver gegaan om zoveel partijen de schuld te geven van haar onverwachte verkiezingsnederlaag. Sinds ze nu meer en meer naar buiten treeedt, spreekt ze wel steeds openlijker over haar verlies. Zo bekende ze eind vorige maand dat ze de nodige wijn dronk in het begin om de verkiezingskater weg te werken. 'Ik zal niet liegen, Chardonnay heeft ook een beetje geholpen', zei ze vorige week tijdens een toespraak op Wellesley College waar ze afstudeerde. Eerder gaf Clinton toe, zij het niet in ruime mate, dat zij en haar campagne het ook veel beter hadden kunnen doen.

Clinton vorige week tijdens een toespraak op haar vroegere school in Massachusetts. Ze viel president Trump toen opvallend hard aan, zonder hem overigens bij naam te noemen.Beeld Getty

Vrouwenhaat

Maar als het ging om de schuldigen, wees ze steeds dezelfde boosdoeners aan: FBI-directeur Comey die vlak voor de verzkiezingen haar e-mailaffaire weer onderzocht, de Russische bemoeienis met de verkiezingen en de mails van haar campagnevoorzitter die door WikiLeaks werden gelekt. 'Vrouwenhaat speelde zeker ook een rol', zei Clinton in april op een vrouwentop in New York. 'Dat moeten we gewoon erkennen.'

Maar op de conferentie in Ranchos Palos Verdes vloog de oud-minister woensdag, volgens haar critici, flink uit de bocht. Clinton benadrukte dat ze volledig de verantwoordelijkheid nam voor elk campagnebesluit, bijvoorbeeld om sommige staten zoals Wisconsin niet te bezoeken omdat ze dacht dat ze die al op zak had. Clinton: 'Maar dat was niet de reden dat ik verloor.' Net als Trump, viel de Democraat de Amerikaanse media aan.

Al die aandacht en artikelen bijvoorbeeld over haar gebruik van een privémail als minister, vond ze schromelijk overdreven. Die aandacht richtte veel schade aan. 'Een hamburger zonder vlees', zo noemt ze de affaire. 'Ze berichtten erover alsof het Pearl Harbor was', aldus Clinton. 'Ik heb geen enkele regel overtreden.' Ook haar eigen partij gaf ze in Californië een flinke veeg uit de pan.

Hoewel Clinton maar liefst 1,1 miljard dollar had te besteden, vond ze dat ze flink gehinderd werd door de slechte organisatie van de Democraten. Zo was de databank van de partij, met onder andere informatie over de kiezers, volgens haar 'bankroet' toen ze de presidentskandidaat was. 'De informatie was slecht. Ik heb niets meegekregen van de Democratische Partij'.

President Trump haalde meteen uit naar Clinton toen hij hoorde van haar uitspraken. Clinton op haar beurt probeerde in een tweet zijn gebruik van niet bestaande woorden belachelijk te maken. 'Mensen in covfefe-huizen moeten niet gooien met covfefe', aldus Clinton.Beeld AFP

Verspreiding 'nepnieuws'

Ook het algemene beeld dat ze de verkiezingen toch wel zou gaan winnen, deels veroorzaakt door de media, heeft volgens Clinton mede bijgedragen aan haar verlies. Hierdoor bleef een deel van haar aanhang op de verkiezingsdag weg van de stembus. 'Ik was het slachtoffer van de veronderstelling dat ik toch wel zou winnen', aldus de Democrate.

Om een herhaling te voorkomen van de verspreiding van 'nepnieuws' bij volgende verkiezingen, moet Facebook volgens Clinton zijn verantwoordelijkheid nemen. Clinton: 'Ze moeten er alles aan doen om het effectiever onder controle te krijgen.' WikiLeaks-voorman voelde zich niet aangesproken door haar kritiek. 'Het is jammer om woorden als deze te zien van Hillary', reageerde hij op Twitter.

De opmerkingen van Clinton komen twee weken nadat voormalig vicepresident Joe Biden eerlijk bekende dat hij zijn twijfels had of Clinton wel de juiste kandidaat was van de Democraten. 'Ik was niet van mening dat ze een zeer goede kandidaat was', aldus Biden op een financiële conferentie in Las Vegas. 'Ik vond dat ik die goede kandidaat was.'

Biden stortte zich echter niet in de race om de Democratische kandidatuur vanwege de dood van zijn oudste zoon Beau. De vicepresident werd veel beter in staat geacht dan Clinton, vonden ook veel Democraten, om de kiezers in de industriële staten in het mid-Westen voor zich te winnen. Vooral dankzij deze staten, zoals Pennsylvania en Wiscconsin, won Trump in november de race naar het Witte Huis.

Clinton woensdag op een boekenbeurs in New York. Met spanning wordt uitgekeken naar het boek dat ze nu schrijft over de campagne. Het komt in oktober uit. Onlangs bleek, uit een boek van twee politieke journalisten, dat zij en haar man Bill boos waren over hoe haar campagne werd gevoerd.Beeld AFP
Meer over