Clinton claimt kandidatuur en toezichthouders hebben vaker belang

Hillary Clinton heeft zich uitgeroepen tot de Democratische presidentskandidaat na de winst van de voorverkiezing in New Jersey. Rivaal Bernie Sanders gooit de handdoek echter nog niet in de ring. Verder hebben commissarissen een steeds groter aandelenbezit in het bedrijf waarop ze toezicht moeten houden en ziet de spoorsector niets in de kabinetsplannen voor ProRail. Dit en meer leest u in de ochtendnieuwsbrief.

Hillary Clinton heeft meer dan 2.383 gedelegeerden en supergedelegeerden achter zich en daarmee is ze de gedoodverfde Democratische kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Beeld epa
Hillary Clinton heeft meer dan 2.383 gedelegeerden en supergedelegeerden achter zich en daarmee is ze de gedoodverfde Democratische kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten.Beeld epa

Terwijl u sliep

Clinton roept zichzelf uit tot presidentskandidaat
Hillary Clinton heeft zichzelf uitgeroepen tot winnaar van de Democratische voorverkiezingen. Dat deed ze nadat de winst in New Jersey binnen was. 'We hebben vandaag geschiedenis geschreven.' Bernie Sanders geeft nog niet op.

Kabinetsplannen ProRail hebben totaal geen draagvlak
Het plan van het kabinet om spoorbeheerder ProRail om te bouwen tot een overheidsorgaan kan in de spoorsector op geen enkele steun rekenen. Vervoersbedrijven, reizigersorganisaties en vakbonden betwisten dat meer Haagse bemoeienis tot betere prestaties van ProRail leiden.

Omstreden aandelenbezit in eigen bedrijf door commissarissen neemt toe
Niet alleen bestuurders maar ook toezichthouders (commissarissen) hebben steeds vaker aandelen in het eigen bedrijf. Zo hebben de president-commissarissen van telecombedrijf KPN en bank ING voor meer dan een miljoen euro gestoken in aandelen van de onderneming waarop ze onafhankelijk toezicht moeten houden.

Krant gelooft Greenpeace eerder dan bedrijf
Nederlandse kranten zijn twee keer zo ontvankelijk voor persmededelingen van non-gouvernementele organisaties als voor die van bedrijven. Uitschieters zijn het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en de gratis kranten: van al hun nieuws over ngo's wordt ruwweg eenvijfde direct ingegeven door een persbericht. Van alle krantenberichten over bedrijven is slechts één op de twintig geïnspireerd door een persbericht.

Aanraders van de redactie

Naar Libanon? Het ziet er opeens slecht uit
Wat maak je mee in de Nederlandse asielopvang? Door de ogen van de Palestijnse Mohannad (39) en zijn gezin volgen we het dagelijks leven in de opvang. Deel 16: de week van de waarheid. (+)

Marokkaanse Nederlanders aan de slag in Marokko
De een was het helemaal zat om in Nederland scheef te worden aangekeken als moslim. Een ander werd het land uitgezet omdat hij crimineel was. Een derde was gewoon op zoek naar werk. (+)

Een beetje topman zit met miljoenen in zijn bedrijf
Aandelen in het eigen bedrijf? Graag, zeggen de bestuurders van de beursgenoteerde ondernemingen. Je toont zo je betrokkenheid bij - en vertrouwen in - je bedrijf. Bovendien overstijgen de bedragen die ermee verdiend kunnen worden soms vele malen het vaste salaris. (+)

'We hebben status A.' Status A? Ze vliegen elkaar in de armen Beeld Marcel van der Bergh / de Volkskrant
'We hebben status A.' Status A? Ze vliegen elkaar in de armenBeeld Marcel van der Bergh / de Volkskrant

Hoe een gemeente worstelt met de dood van een kind
Er is een meisje doodgegaan in Hoogeveen, schrijft Toine Heijmans in zijn verslaggeverscolumn. Ze lag 's nachts onder aan de flat, buren hoorden haar van tien hoog naar beneden vallen, 'een heel nare plof' - de instanties wisten dat het niet goed ging daar in huis. (+)

Fel debat over uitsluiting hoort bij emancipatie
Het ongenoegen en onbehagen onder jongeren uit migrantengroepen is groot. Dit blijkt onder andere uit het vorig jaar verschenen SCP-rapport Werelden van Verschil. Uit gesprekken met een groep van 120 jongeren van Turkse en Marokkaanse origine blijkt een breed gevoel van uitsluiting, dat ze er niet bij horen en apart worden behandeld vanwege hun herkomst en geloof.

Bert Wagendorp
Hillary Clinton heeft meer dan 2.383 gedelegeerden en supergedelegeerden achter zich en daarmee is ze de gedoodverfde Democratische kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten. De kans dat een vrouw de 45ste president van Amerika wordt, is daarmee weer een stap dichterbij gekomen. Wat je verder ook van Clinton vindt: dat zou een mooie mijlpaal zijn. (+)

Antizwartepietactivist Jerry Afriyie blikt terug op de campagne 'zwarte piet is racisme'. Beeld anp
Antizwartepietactivist Jerry Afriyie blikt terug op de campagne 'zwarte piet is racisme'.Beeld anp
Meer over