Clint Eastwood voorzitter jury festival Cannes

Italië is het sterkst vertegenwoordigd in het hoofdprogramma van het Filmfestival van Cannes, dat van 12 tot 23 mei in de Zuidfranse badplaats gehouden wordt....

Van onze kunstredactie

AMSTERDAM

In de eerste Italiaanse bijdrage - Una pura formalita van Guiseppe Tornatore - speelt Gérard Depardieu de hoofdrol. De andere Italiaanse titels zijn Barnabo della montagno van Mario Brenta, Le Buttane van Aurelio Grimaldi en Caro Diario van Nanni Moretti.

Zowel uit Frankrijk als uit de Verenigde Staten zijn drie films geselecteerd. The Hudsucker Proxy van de gebroeders Joel en Ethan Coen, met Tim Robbins en Paul Newman, opent het festival. De gebroeders Coen wonnen eerder de Gouden Palm voor de beste film met Barton Fink. Een andere jonge Amerikaanse filmmaker is Quentin Tarentino. Na Reservoir Dogs maakte hij Pulp Fiction, die dit jaar door Cannes geselecteerd werd, dat gold ook voor Mrs.Parker and the Vicious Circle van Alan Rudolph.

De Franse kanshebbers op een van de Palmen zijn Grosse Fatigue van Michel Blanc met Carole Bouquet, La reine Margot van Patrice Chéreau met Isabelle Adjani en Les patriotes van Eric Rochants. De Russische halfbroers Nikita Mikhalkov en Andrei Konchalovski werken beiden al vele jaren buiten hun vaderland, maar vertegenwoordigen Rusland in het hoofdprogramma met respectievelijk So the Sun burned us en Assia and the Hen with the golden Eyes.

Vorig jaar vielen alle drie de inzendingen uit Azië in de prijzen. Dit jaar wordt veel verwacht van Zhang Yimou's To live, wederom met Gong Li in de hoofdrol. Duli Shidai van Edward Yang komt uit Taiwan en People of the Rice Fields van Rithy Panh uit Cambodja.

Het drieluik Trois Couleurs van Krzysztof Kieslowski, waarvan de eerste twee delen in Venetië en Berlijn in première gingen, wordt in Cannes afgerond met Trois Couleurs: Rouge. Van de bekendste Iraanse regisseur van het moment, Abbas Kiarostami (van Waar staat het huis van mijn vriend) is Au travers des oliviers geselecteerd. Latijns-Amerika wordt vertegenwoordigd door La reina de la noche van Arturo Ripstein.

De overige films in competitie zijn Un été inoubliable van de Roemeen Lucian Pintilie, The Browning Version van de Brit Mike Figgis (regisseur van ondermeer de Amerikaanse produktie Internal Affairs), Exotica van de Canadees Atom Egoyan, Le joueur de violon van de Belgische regisseur Charlie Van Damme en een film van Shaji Karun, waarvan geen nationaliteit is opgegeven.

De Nederlandse bijdrage aan het festival blijft beperkt tot het bijprogramma La semaine de la critique. Daarvoor zijn geselecteerd Wildgroei van Frouke Fokkema en de Nederlands-Palestijnse produktie Curfew van Rashid Masharawi.

In de diverse bijprogramma's van het 47ste festival van Cannes zijn verder nieuwe films opgenomen van John Waters, André Téchiné, Pedro Costa, Mario Bellocchio, Olivier Assayas, Claire Denis en Jan Svankmayer. Ter gelegenheid van zijn honderdste geboortedag wordt een retrospectief gewijd aan de Franse regisseur Jean Renoir. Van de films van Robert Altman en Federico Fellini wordt eveneens een selectie getoond. De openings- en slotavond van het festival wordt gepresenteerd door Jeanne Moreau.

Meer over