Clevers voorgedragen als president KNAW

Stamcelbioloog Clevers wordt de opvolger van president Dijkgraaf. 'Hij is de beste.'

Stamcelbioloog Hans Clevers (54) is de beoogde nieuwe president van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW). Formeel moeten de 220 KNAW-leden nog over zijn benoeming stemmen, maar Clevers is de enige kandidaat die is voorgedragen. Hij volgt fysicus Robbert Dijkgraaf op, die directeur wordt van het Institute for Advanced Study in Princeton.

'Hij is de beste', zegt de Rotterdamse hoogleraar Pearl Dykstra, vicepresident van de KNAW en voorzitter van de benoemingscommissie. 'Hij heeft een fantastisch cv, is een wetenschappelijke kei, veelvuldig gelauwerd in binnen- en buitenland.' Clevers is hoogleraar moleculaire genetica en directeur van het Hubrecht Instituut van de Universiteit Utrecht.

Ontdekking

Vijftien jaar geleden ontrafelde hij het moleculaire mechanisme achter darmkanker. Hij ontdekte hoe door een mutatie in een gen de celdeling op hol slaat en tumoren ontstaan. Die ontdekking leverde hem een internationale reputatie op. Daarnaast heeft hij naam gemaakt met de kweek van stukjes darm en maag uit volwassen stamcellen. De hoop is dat gekweekt maag- en darmweefsel in de toekomst kan worden getransplanteerd, zodat kapotte of door ziekte aangetaste organen kunnen worden vervangen.

'De president van de KNAW moet een wetenschappelijke statuur hebben die boven alle partijen verheven is', zegt Dykstra. Clevers vertegenwoordigt het hele onderzoeksveld, meent ze. 'Hij heeft gevoel voor fundamentele wetenschap en daarnaast voldoende oog voor de geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen.'

Clevers zal zich drie dagen per week beschikbaar moeten stellen voor het presidentschap. 'Heel bijzonder dat iemand met zijn staat van dienst dat wil doen', aldus Dykstra. Wanneer Clevers wordt benoemd, is dat voor een termijn van vier jaar met de mogelijkheid van herbenoeming voor nog een periode van vier jaar.

undefined

Meer over