Clemens van Blitterswijk

'De onderzoeksgroep levende implantaten, waar ik werkte, was succesvol. De teleurstelling was dan ook groot toen de universiteit Leiden besloot om ons op te heffen....

Marc van den Broek

'Het bedrijf IsoTis, dat ik met Klaas de Groot heb opgericht, is veel mooier. Dynamischer, je bent onafhankelijk, afgezien van de markt dan. Je kunt compromisloos en grootschalig technologie ontwikkelen. Van de 95 man die hier werken, zitten er zestig in onderzoek. Dat is voor een universiteit een ongehoord grote ploeg.

'Het verhaal dat je als hoogleraar rustiger op de universiteit kunt werken aan mooie projecten is niet waar. Er zijn veel vergaderingen. Het verwerven van fondsen is tijdrovend. In Leiden had ik 2,5 miljoen gulden per jaar voor mijn groep. De beursgang van vorige week leverde 80 miljoen euro op. Hiervan had ik op de universiteit niet durven dromen.

'De overstap van de academische wereld naar de wereld van het ondernemen heeft mijn salaris verbeterd. Ik verdien iets meer dan het hoogleraarsalaris van 1,5 tot 2 ton, maar daar staat onzekerheid tegenover. Ik vind het vervelend om over bedragen te praten, de beloningen van bestuurders van IsoTis staan in de prospectus (150 duizend euro ofwel 330 duizend gulden bruto, red.). Een gemiddelde ziekenhuisspecialist zal er niet van achterover slaan.

'Ik heb opties en aandelen in het bedrijf. Vandaag heb ik vier keer naar de koers gekeken. De introductiekoers was tien euro. Wat het nu is? Ik zoek het voor u op: 7,70 euro. Je wilt dat de koers zich positief ontwikkelt, maar het moment dat wij naar de beurs gingen, was niet zo gelukkig. De AEX is gezakt. De biotech-index op Nasdaq kelderde op één dag 7,5 procent. En de introductie uitstellen, dat ging niet.

'Mijn levenstijl is niet veranderd sinds ik geen hoogleraar meer ben. Ik woon in een 150 jaar oude boerderij met een rieten dak aan de Hollandse IJssel. En we hebben zeven IJslandse pony's, vier schapen en redelijk wat grond. Als iemand een oude boerderij koopt, hoeft hij zich niet druk te maken wat hij met zijn geld moet doen.

'We proberen wat over te houden. Ik heb het meeste geld in mijn bedrijf zitten. De eerste investeringen van vele tonnen heb ik met mijn compagnon gedaan. Wat ik over houd, beleg ik veilig: de oude economie, niet in mijn eigen biotech-wereld.

'Om mijn personeel te laten wennen aan aandelen hebben we tien beleggingsteams met elk een fictief bedrag van 100 duizend euro. We belegden agressief. Als je naar de score kijkt, stemt dat je niet vrolijk. Ons team gokte op een snelle overname van World Online. Dat is nog niet rond. En KPN heeft ook niet veel opgeleverd. We staan nu op min 4 procent.

'Verder zijn we een beetje saai. Niet exorbitant. We gaan op vakantie, we hebben een auto, zo'n space-ding. Tamelijk burgerlijk. Ik heb ook hobby's die geen geld kosten. Ik loop graag hard, maar dat doe ik niet omdat het weinig geld kost. En ik tennis veel.'

Meer over