Claus dagvaardt Privé: 'wansmakelijk' stuk

Prins Claus heeft Privé gedagvaard wegens een artikel waarin het roddelblad stelt dat de prins naar een kliniek voor terminale patiënten in Duitsland gevlucht is....

De belangrijkste drijfveer voor het aanspannen van de rechtszaak was echter het 'wansmakelijke' karakter van het artikel. 'Het stuk was onjuist, maar dat gebeurt helaas wel vaker', zegt woordvoerder Tonnon van de RVD. Het bewuste stuk kwam echter harder aan dan de gebruikelijke roddels over liefde en echtscheiding.

'Prins Claus heeft enige weken in het ziekenhuis gelegen en is naar huis teruggekeerd om weer aan te sterken. Dan schrijft Privé dat de prins naar een kliniek voor terminale patiënten vervoerd is. Daarmee werd echt een grens overschreden', aldus Tonnon.

Prins Claus noemde roddeljournalisten ooit stakkers en spande al twee keer een kort geding tegen de bladen aan. In 1985 won hij een zaak tegen Privé, dat gemeld had dat prins Willem-Alexander in een Amsterdams hotel de nacht had doorgebracht met een blondine. Tien jaar later zegevierde hij tegen Story, dat berichtte dat Claus' vader zelfmoord had gepleegd.

Deze keer spant Claus echter een bodemprocedure aan. 'In het verleden heeft de prins beide zaken gewonnen. Maar de bladen rectificeren en gaan weer over tot de orde van de dag. Een bodemprocedure duurt langer, waarschijnlijk een halfjaar, maar dan ligt er een principiële uitspraak', zegt Tonnon. Prins Claus hoopt daarmee te bereiken dat de roddelbladen terughoudender over het koninklijk huis gaan berichten. Privé weigert elk commentaar, aldus hoofdredacteur Wilma Nanninga.

Meer over