Classique en Images in Filmmuseum

Naast de ruim vierendertig produkties op het gebied van opera, muziek, theater en dans biedt het Holland Festival 1996 een filmprogramma van drieenvijftig films, te zien in de twee filmzalen van het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam....

Van onze medewerkster

AMSTERDAM

Het hoofdprogramma, getiteld Classique en Images, omvat een gevarieerde verzameling speelfilms over componisten, vanaf de allereerste biografie van Richard Wagner uit 1913 tot aan het vermakelijke portret van Mozart in Milos Formans Amadeus uit 1984. In het programma valt een veelheid van stijlen en opvattingen te bewonderen. Een groter verschil dan tussen het lyrische Un grand Amour de Beethoven uit 1936 van Abel Gance, de rijkelijk sentimentele Hollywood-biopic Song of Love uit 1947 van Clarence Brown en het gedurfd sobere Chronik der Anna Magdalena Bach uit 1967 van Jean-Marie Straub is er niet.

Classique en Images duurt van 30 mei tot en met 26 juni. Tegelijkertijd wordt wekelijks een programma met een ander thema vertoond.

Tot 5 juni is dat Nieuwe Golf met historische en eigentijdse films over de ensemble-cultuur die voortreffelijk aansluiten bij de Ensemble Parade in het Holland Festival. Al is het maar met de gefilmde registraties van uitvoeringen die in de Parade uitgevoerd worden, zoals Stravinsky's l'Histoire du Soldat, Schönbergs Pierrot Lunaire of Stockhausens Kontra-Punkte. Een aantal Nederlandse documentaires geeft inzicht in de rap groeiende ensemble-cultuur van de jaren zeventig en tachtig, zoals onder andere Pieter Verhoeffs De Volharding uit 1976.

Een week later wordt een serie documentaires vertoond waarin eigentijdse componisten hun muziek inleiden. Cineasten als Chris Marker en Ken Russell hielden zich bezig met het werk van componisten als Xenakis, Stravinsky en Honegger. De Nederlander Frank Scheffer, bekend van verschillende muziekdocumentaires, maakte met Helicopter String Quartet een inzichtelijk verslag van de totstandkoming van de verbazingwekkende première op het Holland Festival 1995 van Stockhausens compositie voor vier helicopters en een strijkkwartet, uitgevoerd door het letterlijk vliegende Arditti Quartet.

De première van Ramon Gielings film Het ontbreken van een klein Detail, over de samenwerking tussen de Nederlandse componist Thom Willems en de Amerikaanse choreograaf William Forsythe, complementeert de serie muziekfilms.

Meer over