Clash of Coverbands failliet

Stichting The Clash of the Coverbands, organisator van de grootste coverbandcompetitie van Nederland, is failliet. Volgens gedupeerden laat directeur John van den Borne een spoor van faillissementen achter in de muziekwereld. Het voortbestaan van de competitie, waarvan de finale wordt uitgezonden door Veronica, is onzeker.

SJORS KOEVOETS

AMSTERDAM - Dinsdag sprak de rechtbank Gelderland het faillissement uit van de stichting. The Clash of the Coverbands voldeed al geruime tijd niet aan zijn betaalverplichtingen. Onder de gedu-

peerden bevinden zich leveranciers, bands en artiesten.

Sinds de eerste editie in 2004 groeide The Clash of the Coverbands uit tot de grootste competitie van Nederland voor bands die de muziek van bekende groepen naspelen van Nederland. Op de voorrondes en finale kwamen duizenden mensen af. Het evenement vond plaats in grote popcentra als Paradiso, Paard van Troje en 013 en werd onder andere gepresenteerd door Giel Beelen en Chris Zegers. Biermerk Dommelsch verbond zijn naam eraan. Dit voorjaar was de competitie voor het eerst op de landelijke televisie te zien.

Grote man achter The Clash is booker, producent en jurylid John van den Borne. Op de website van de competitie blikt hij terug op de beginjaren: 'Het vergde een flinke dosis overredingskracht om de in eerste instantie sceptische muziekscène te overtuigen van de kwaliteit van coverbands. Met The Clash of the Coverbands hebben we de anonimiteit van coverbands definitief doorbroken.'

Tot de gedupeerden behoort Maria van de Water. Haar bedrijf ISA Backoffice verleende administratieve diensten aan Van den Borne. Zij wijdt het faillissement aan wanbeleid. Van den Borne haalde grote internationale acts naar Nederland die hij volgens haar niet kon betalen.

Van de Water zegt nog 20.000 euro tegoed te hebben. 'Wij kunnen het wel opvangen. Het is vooral heel erg voor de kleintjes, de bandjes, de promotors, de leveranciers. Hij berokkent deze business heel veel schade .'

Zo krijgt de winnaar van 2009 nog 4.000 euro, zegt de woordvoerder van deze band. Hij wil de naam van zijn groep niet in de krant, omdat hij niet meer geassocieerd wil worden met Van den Borne. 'John ontfermde zich als een godfather over ons en beloofde grote optredens met massa's publiek. Het eerste jaar ging alles nog goed, vertelt hij. Daarna stopten de betalingen.

Stichting The Clash of the Coverbands is het derde bedrijf van Van den Borne dat in korte tijd failliet gaat. Een van de benadeelden is Juan Adriaans, eigenaar van J&A Sounds. Hij verhuurde geluids- en lichtapparatuur aan Elmic Produkties, een vennootschap van Van den Borne.

Adriaans zegt voor een ton gedupeerd te zijn en noemt Van den Borne een 'ordinaire oplichter. Hij maakt gebruik van goedgelovigheid'.

Van de Water houdt het op mismanagement. 'Hij ziet alles veel te zonnig in. Soms budgetteert hij niet eens. Hij denkt alleen maar: dat is gaaf!'

Van den Borne was niet bereikbaar voor commentaar. Hij is een nieuw boekingskantoor begonnen. Op de Facebookpagina van The Clash verklaart hij dat de stichting in problemen is gekomen door de economische crisis en 'wanprestaties van externe partijen'.

SBS Broadcasting, waaronder zender Veronica valt, zegt nooit een zakelijke relatie met Van den Borne te hebben gehad. Uitzendingen zouden gratis zijn aangeleverd in ruil voor promotie.

undefined

Meer over