Clarke wil openbaarmaking van zijn geheime verhoren

De voormalige terrorismebestrijder van het Witte Huis, Richard Clarke, heeft zondag gevraagd om openbaarmaking van geheime verklaringen die hij eerder heeft afgelegd....

Het is de nieuwste schermutseling in een strijd die steeds hoger oploopt tussen de Democraten en Republikeinen over de vraag of president Bush terroristische dreigingen voor 11 september 2001 heeft onderschat. In het onafhankelijke onderzoek naar de aanslagen is Clarke afgelopen week uitgegroeid tot kroongetuige. De kern van zijn bewering is dat president Bush geen oog had voor waarschuwingen over op handen zijnde aanslagen en geobsedeerd was door Irak.

De Republikeinen hebben Clarke daarop de oorlog verklaard. Op allerlei manieren proberen ze de integriteit van de voormalige topambtenaar aan de orde te stellen. De Democratische presidentskandidaat John Kerry sprak zaterdag van karaktermoord.

Senator Frist maakte melding van een geheime getuigenis van Clarke voor een Congrescommissie in de zomer van 2002, waarin hij onder ede verklaard zou hebben dat de regering-Bush zeer alert was op de dreiging van terroristen. Omdat Clarke ook voor de onderzoekscommissie onder ede stond, sprak Frist van 'meineed'.

Meer over