Clairy Polak krijgt prijs en verlaat Nieuwsuur

Het goede nieuws voor Clairy Polak was dinsdag dat ze Jeroen Pauw en Wilfried de Jong versloeg in de strijd om de tweede Sonja Barend Award. Het slechte nieuws bracht ze tijdens de prijsuitreiking zelf aangeslagen naar buiten: ze is vertrokken bij het tv-programma Nieuwsuur.

Polak heeft, vorige week al, zelf ontslag genomen. De redactie van Nieuwsuur en Polak bleken vanaf de start, begin september, andere gedachten te hebben over de bijdrage die zij aan het nieuwe programma zou leveren. Het was de bedoeling dat ze twee keer per week een groot interview met een Nederlander in het nieuws zou maken, van tien minuten. Dat werd teruggebracht tot zes minuten.


De Nieuwsuur-redactie bleek bezwaren te hebben over de opzet, een lang interview op locatie. 'De ontevredenheid was wederzijds', zei Polak dinsdag nadat ze de Sonja Barend Award in ontvangst had genomen. Ze benadrukte dat ze zelf is opgestapt omdat toezeggingen niet werden waargemaakt.


Ook de hoofdredacteur van het programma van de NTR en de NOS, Carel Kuyl, verklaarde dat de formule niet werkte. Een aanbod om voor Nieuwsuur in het buitenland interviews te maken, is door Polak van de hand gewezen. 'Ik heb geen zin om twee keer per week in een vliegtuig te stappen.'


Polak werd in de zomer niet gevraagd om Nieuwsuur te presenteren, ondanks haar veelgeprezen interviews bij NOVA. Twan Huys en Mariëlle Tweebeeke kregen de voorkeur. Als compromis werd de constructie bedacht om haar interviews te laten maken voor het actualiteitenprogramma.


In een interview op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam met Sonja Barend maakte ze het nieuws dinsdagavond zelf bekend. Het interview kreeg daardoor, tot ontsteltenis van Barend, een onverwachte dimensie.


Polak won de Sonja Barend Award, de prijs voor het beste televisie-interview van het jaar, voor haar indringende gesprek in NOVA met Hans van Goor, de tweede man van de DSB Bank. De twee andere genomineerde interviewers waren Jeroen Pauw en Wilfried de Jong. De Sonja Barend Award is een initiatief van de redactie van de VARAGids. Vorig jaar won Matthijs van Nieuwkerk.


Polak zei na de uitreiking nog 'geen flauw idee' te hebben hoe ze haar loopbaan zal vervolgen. Kuyl opperde de gedachte van een eigen interviewprogramma. Polak: 'Ik zie wel wat ik ga doen.'


Meer over