Recept

Citroensorbetijs met dessertsaus van gekonfijte sinaasappel en dadel

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: citroensorbetijs met dessertsaus (nagerecht voor 2-4 personen).

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Er is haast geen noot zo goed verpakt als de muskaatnoot. Eerst heb je de vrucht, dan de rode zaadrok (foelie), dan nog een harde schil en pas dan ben je bij de pit die door het leven gaat als nootmuskaat. Bovendien duurt het wel zes jaar voor muskaatbomen vrucht gaan dragen. Best symbolisch voor een noot waarvoor in 1621 onder leiding van onze VOC-'held' Jan Pieterszoon Coen bijna de gehele bevolking van de Banda-eilanden werd afgeslacht.

Pay-Uun Hiu. Beeld Studio V
Pay-Uun Hiu.Beeld Studio V

Ik had dat allemaal niet geweten zonder de vasthoudendheid van trouwe Volkskeukenlezer B. In het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk zag hij bij het recept voor een zoete dessertsalade van gedroogde vruchten het ingrediënt 'manisan pala', gekonfijte nootmuskaat of beter de vrucht waarin de nootmuskaat zit en die voor conservering wordt gesuikerd. Drie jaar geleden stuurde B. zijn eerste mail, of ik misschien wist waar hij die kon vinden (nee) en later benaderde hij ons nogmaals.

Via een vriendin die een vriendin had die in Indonesië op vakantie was, kreeg ik uiteindelijk twee zakjes: een met groene vruchten en een met witte. 'Wat moet je toch met dat vreselijk zoete spul?', vroeg ze.

Weken. Dat doet Beb Vuyk ook. Een fantastische truc om het teveel aan suiker weg te spoelen en de vrucht weer lekker zacht te krijgen. Hoe die pala dan uiteindelijk smaakt? Tja. Net als sukade of stemgember is hij in kleine stukjes door iets heen wel lekker en geeft hij het gerecht een kruidige smaak. Het is niet iets om puur weg te happen. Omdat manisan pala in Nederland toch niet te krijgen is, maak ik een dessertsaus die geïnspireerd is op Vuyks vruchtensalade, met wat zoete muskaatwijn (vanwege de naam) en een vleugje nootmuskaat.

Bereiding

Week de dadels een uurtje in warm water. Ontpit ze daarna en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze met de gekonfijte sinaasappelschilletjes en de dessertwijn in een pannetje en breng aan de kook. Laat een minuut of 10 zachtjes inkoken. Pureer de saus (niet al te fijn) met een staafmixer. Voeg het limoensap toe en proef, zodat het niet te zuur wordt. Maak af met wat geraspte nootmuskaat. Laat de saus iets afkoelen. Doe 1 of 2 bolletjes ijs in een coupe, giet er wat saus overheen en serveer.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

null Beeld Pay-Uun Hiu
Beeld Pay-Uun Hiu

Ingrediënten
- 6 gedroogde dadels
- 75 g gekonfijte sinaasappelschil (in stukjes)
- 100 ml dessertwijn
- sap van 1 limoen
- nootmuskaat, geraspt
- citroensorbetijs

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V
Meer over