Circus Renz krijgt maand om belastingschuld te voldoen

Circus Renz krijgt nog een maand de tijd om een belastingschuld van 130.000 euro te voldoen. Dat is de uitkomst van een gesprek maandag met de Belastingdienst, liet circusdirecteur Milko Steyvers weten.

Redactie
Een voorstelling van circus Herman Renz. Beeld anp
Een voorstelling van circus Herman Renz.Beeld anp

Renz kampte met tegenvallende bezoekersaantallen en een verhoogde lastendruk. Het circus moest bijvoorbeeld extra premie betalen omdat het werkt met seizoenskrachten. Daarbij zijn door de overheid beperkingen gesteld aan het gebruik van goedkope rode diesel, waardoor het circus voor zijn generatoren meer geld aan brandstof kwijt was.

Het circus had ook nog een schuld van circa drie ton bij een investeerder. Die nam eerder een grote belastingschuld van het circus over. Daarmee leek Renz voor even gered. De geldschieter heeft de wagens en materialen van Renz in het buitenland al te koop aangeboden.

'De nood is heel hoog'

Milko Steyvers zei dat vlak voor een middagvoorstelling in de grote tent van circus Herman Renz in Bergen op Zoom. 'Ik ben 1 meter 42. Het water staat me niet aan de lippen, het water staat al 1 meter 50 hoog. Het is lucht happen door een rietje.'

1911

Renz toert al sinds 1911 door Nederland. Daarmee is het het oudste nog bestaande circus van ons land. Renz balanceerde eerder al enkele keren aan de rand van de afgrond, maar het lukte telkens om het bedrijf op de een of andere manier voort te zetten. Een hoogtepunt uit de lange geschiedenis van het circus vormden de jaren zeventig en tachtig, toen Renz met artiestenduo Bassie en Adriaan grote successen behaalde. Er werken nu nog 65 mensen.

De naam Renz, wat staat voor Ras Echte Nederlandse Zwervers, zorgde in de beginjaren nogal voor wat gedoe. Er was in Duitsland en Oostenrijks al jaren een circus Renz actief. Toen de Nederlandse circusdirecteur Arnold van der Vegt in 1923 besloot zijn circus eveneens om te dopen in Renz, kreeg hij onmiddellijk claims aan zijn broek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest het circus noodgedwongen voorstellingen verzorgen voor de Duitsers.

Na het binnenhalen van Bassie en Adriaan in 1978, beleefde Renz een bloeiperiode. De voorstellingen waren steevast uitverkocht. Het circus vormde ook het decor van de televisieserie van de bekende clown en acrobaat.

Na het vertrek van het duo in 1990 stond het circus er niet meer zo goed voor. Directeur Herman van der Vegt, achterkleinzoon van de oprichter, en zijn vrouw Diana brachten hun circus tijdelijk onder bij het Franse circus Achille Zavatta II. Het lukte de twee echter om terug te komen en onder de naam Het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz werd al snel een comeback gemaakt. Het hernieuwde succes bleek van korte duur. In 1996 overleden Herman en Diana in hun slaap aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Het circus raakte vervolgens in financiële problemen, onder meer omdat de moeder van Herman geld wilde zien.

De medewerkers van het circus lieten het er niet bij zitten en staken hun eigen geld in het bedrijf. Ook werden hulpacties opgezet en de problemen van het circus kregen veel media-aandacht. Zo was in de TROS TV Show van presentator Ivo Niehe het negenjarige jongetje Ronald Blom te zien, die zich hard maakte voor het behoud van Renz. Uiteindelijk werd in verkoper van huishoudelijke apparatuur Princess een nieuwe sponsor gevonden, waardoor het circus weer verder kon. Renz ontving in 2002 als eerste Nederlandse circus een koninklijke onderscheiding.

Bassie en Adriaan bij circus Renz. Beeld anp
Bassie en Adriaan bij circus Renz.Beeld anp
Circus Renz. Beeld anp
Circus Renz.Beeld anp
Meer over